Wat is een normaal salaris om te vragen als je net bent afgestudeerd?

Als je net bent afgestudeerd en met een frisse blik de werkvloer opkomt, staat je een mooie tijd te wachten. Leuke collega’s om je heen, dagelijks aan de bak om te werken aan interessante projecten en een stuk meer verantwoordelijkheid dan je gewend bent – om maar een paar dingen te noemen. Iets waar je ook mee te maken krijgt als starter, is je startsalaris.

Nu je aan het werk gaat, kan het ‘echte’ geld verdienen gaan beginnen. Je krijgt een maandelijks salaris uitbetaald (lekker!) en je begint, zoals een echte volwassene betaamd, waarschijnlijk met het opbouwen van je pensioen.

Salaris net afgestudeerd

Maar wat is een normaal startsalaris om te verdienen als je net bent afgestudeerd en als jonkie de arbeidsmarkt bestormd? Dat salaris is afhankelijk van je studieniveau en de richting. Wij leggen het je uit.

Studieniveau en richting

Het salaris wat je straks gaat verdienen, is afhankelijk van het studieniveau dat je hebt gedaan evenals de richting. Zo verdient een advocaat vaak meer dan iemand die in de communicatiesector werkt.

Op vacaturebank JobNet vonden we een mooi overzicht van salarisindicaties per niveau:

  • MBO: tussen de €1.500 en €1.800 bruto per maand
  • HBO: tussen de €1.800 en €2.500 bruto per maand
  • WO: tussen de €2.200 en €2.800 bruto per maand

In de economische sector verdien je over het algemeen het meest, gevolgd door de juridische sector en daarna de technische sector.

Vergelijk met andere starters

Vraag ook aan vrienden of studiegenoten wat zij ongeveer verdienen als starter. Dit geeft je een goed beeld van wat normaal is.

Ook handig is de website Loonwijzer.nl waarop je gedetailleerd kunt aangeven wat je niveau, werkervaring en functie wordt. De loonwijzer vertelt je dan wat een goede salarisindicatie is.

Handig: Maak deze 3 fouten niet tijdens een onderhandelingsgesprek

Tips voor het gesprek

  • Ga goed voorbereid het gesprek in. Check wat anderen in dezelfde sector verdienen en verdiep je in de functie en het bedrijf.
  • Weet wat je waard bent, maar ga ook niet naast je schoenen lopen – vind een mooie balans in het gesprek.
  • Jij hoeft nooit een eerste bod te doen. Laat de werkgever met een eerste voorstel komen – dit hoef jij niet te doen.
  • Neem de tijd om over het bod na te denken, je hoeft hier niet direct mee akkoord te gaan.
  • Wees zeker van je zaak. Als je het niet eens bent met het bod, licht dan geduldig toe waarom jouw profiel onderscheidend is en waarom je meer waard bent.
  • Vergeet ook de secundaire arbeidsvoorwaarden niet! Valt het bod tegen en is het niet mogelijk te onderhandelen, vraag dan naar andere voorwaarden, zoals extra vrije dagen, pensioen of mogelijkheid tot thuiswerken.
  • Wil jouw toekomstige werkgever écht niet schuiven in het startsalaris, maar ben je het er niet helemaal mee eens? Sta er dan bijvoorbeeld op dat je (op papier!) vaststelt dat je na een half jaar in een hogere trede terechtkomt nadat je jezelf hebt bewezen.

Volg jij WorkJuice al op Instagram en LinkedIn?

Meer over je salaris

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Wat is een normaal salaris om te vragen als je net bent afgestudeerd?
Sluiten