Kim de Jong
Kim de Jong Geld 4 jul 2019

Een stappenplan om snel meer (vakantie) budget vrij te maken

Heb je meer vakantie dan budget geboekt? Of merk je dat het einde van de maand toch wel krap blijft terwijl je het idee hebt dat je echt geen gekke dingen met je geld doet? Er is maar één manier om te zien waar er nog ruimte is in jouw budget; de cijfers op je bankrekening liegen namelijk niet.

Met de volgende stappen zorg je ervoor dat je snel meer budget overhoudt.

Stap 1

Pak je bankafschriften van de afgelopen zes maanden. Deze kun je printen, of in een Excel Spreadsheet openen.

Stap 2

Bekijk alle uitgaven aandachtig. Groepeer ze eventueel op onderwerp als er een type uitgave is die je vaak tegen komt. 

Stap 3

Nu gaan we kijken wat er gebeurt op jouw rekening.

  • Markeer alle uitgaven die als extra of onnodig voelen (zoals dat pita broodje shoarma na een nacht stappen) rood.
  • Markeer uitgaven die niet per se nodig zijn of niet voor de hoogte van dit bedrag oranje.
  • Markeer vervolgens alle vaste uitgaven die echt noodzakelijk zijn (zoals je huur), en uitgaven die heel erg belangrijk voor je zijn (bijvoorbeeld je sportschool abonnement als je daadwerkelijk 2x per week gaat) groen.

Ga echt goed bij jezelf na wat de uitgaven voor jou betekenen. Voor de één is een Netflix-abonnement belangrijk om de avonden door te komen, de ander kijkt er misschien twee keer per maand naar, omdat er ook nog een ander tv abonnement is.

Stap 4

Ga nu alle oranje uitgaven af. Deze gaan of groen of rood worden. Welke kosten zijn voor jou belangrijker dan je spaardoel en worden dus groen? En, waar kun je eigenlijk wel zonder of iets in minderen?

Stap 5

Je raadt ‘m vast al. Alle terugkerende kosten in het rood kun je opzeggen. Doe dit meteen nu je jouw aandacht op dit onderwerp hebt, dan ben je er vanaf en bespaar je mooi elke maand geld. Nu je toch bezig bent: zijn er kosten, zoals verzekeringen, die misschien dubbel kunnen zijn? Is die werelddekking in je reisverzekering echt nog wel nodig?

Stap 6

Stel een periodieke overschrijving in om maandelijks automatisch geld op je spaarrekening te zetten zodat je een buffer hebt, of extra budget voor jouw vakantie, verjaardagen en kerst.

Makkelijk hè? Zo zie je maar weer dat grip op je financiën echt niet heel lastig of moeilijk hoeft te zijn als je het opbreekt in kleine stappen.

Vergeet vooral niet om alvast een datum, zes maanden van nu, te prikken waarop je weer de tijd neemt om deze stoplichtmethode te doorlopen zodat je zeker weet dat je bovenop je uitgaven zit! Fijne vakantie.

Profit Mentor Kim de Jong spendeert haar dagen met echte ‘goaldiggers’. Ondernemers die aan alles voelen dat er meer in hen zit, en klaar zijn voor de stap van go-to expert naar CEO. Zelf is zij als oprichter van online tax & process advisory House of Tax, en investeerder van twee start ups ook aardig #badass op het gebied van ondernemen. 

Meer tips om geld te sparen

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Een stappenplan om snel meer (vakantie) budget vrij te maken
Sluiten