Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Geld 27 feb 2019

Acht kleine stappen om je financiën op orde te krijgen

De ene week betaal je je blauw aan de reparatie van je auto, de andere week koop je een duur huwelijkscadeau. Even later sta je in de min, omdat je toch ook echt nog dat ene paar schoenen nodig had. Je geld beheren is niet altijd makkelijk. Lijkt het voor jou ook alsof je maar nooit één euro gespaard krijgt? Deze tips helpen je op weg.

Jep, het leven is best duur. Naast de huur die we maandelijks betalen komen er on-ver-mijdelijk nog een hele hoop andere uitgaven bij, en dan hebben we het nog niet eens over die leuke tripjes en etentjes die we zo moeilijk kunnen weigeren. Maar wat als ons budget dit eigenlijk niet toelaat? Hier onze beste tips:

1. Heb altijd een buffer

Stel een automatische opdracht in om iedere maand een klein bedrag opzij te zetten voor onverwachte grote uitgaven en noodgevallen. Al gaat het maar om een tientje per maand: your future self will thank you! En wedden dat je het niet eens merkt?

2. Sluit onnodige accounts

Denk eens even na: heb jij nog een lidmaatschap waaraan je op jaar- of maandbasis geld aan uitgeeft? En welke van die lidmaatschappen heb je écht nodig? Misschien geef je wel te veel geld uit aan je sportschool in verhouding met de keren dat je effectief gaat sporten.

Als dat laatste het geval is: opzeggen die handel. En dat geldt voor alle andere lidmaatschappen die het geld niet waard zijn.

3. Stop de gewoontes die jou geld kosten

Veel geld uitgeven is vaak een kwestie van kleine gewoontes die uiteindelijk een grote uitgave in je budget blijken te zijn. Of dit nu je dagelijkse take-away koffies zijn of het geld dat je in de parkeermeter stopt: denk eens na over alternatieven om hierop te besparen.

4. Hou bij wat je spendeert

Deze tip is lekker old school, maar hij helpt écht. Hou je uitgaven bij en bekijk deze regelmatig. Je zal versteld staan van wat je allemaal uitgeeft als je ze eenmaal opschrijft. Dit kan in een leuke bullet journal, maar ook via online applicaties.

5. Stop met automatische betalingen

Iedereen kent ze wel: automatische betalingen voor je telefoonrekening, je huur en je Netflix-account. Maar wat als je deze betalingen voortaan zelf doet? De bedragen met de hand overmaken zal zorgen dat je stilstaat bij wat je uitgeeft. Toegegeven, het is iets minder praktisch, maar dit soort bewustwording van je uitgaven leidt tot minder impulsieve aankopen.

6. Praat met anderen

Als je financiële situatie je zorgen baart, vertel dit dan aan iemand die je vertrouwt (zoals je moeder, zus of vriendin). Het is heel normaal om financieel gefrustreerd te zijn en daar moet je je niet voor schamen. Bijna iedereen heeft het ooit financieel lastig gehad. Wedden dat die vertrouwenspersoon maar al te graag zijn beste budgettips met je deelt?

7. Koop meer tweedehands

Voor bijna al je aankopen bestaat er vaak een prima tweedehands alternatief en dat scheelt een stuk in prijs. Interieurartikelen, kleding, fietsen… Het is misschien een beetje wennen aan die vintagelook, maar je bankrekening zal je erg dankbaar zijn.

8. Let op met impulsaankopen

Oh, wat kan het heerlijk zijn om jezelf te trakteren op een nieuwe handtas. Zulke aankopen zijn zeker niet verboden, maar wel problematisch wanneer je thuis nog elf prima handtassen had. Of wanneer je achteraf spijt krijgt van je aankoop. Impulsief dingen kopen is nooit een goed idee, en dit geldt zowel voor een uit de hand gelopen Zalando bestelling als voor een bezoek aan de supermarkt met een lege maag.

Meer tips over geld?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Acht kleine stappen om je financiën op orde te krijgen
Sluiten