Sterre Radstaak
Sterre Radstaak Stage 20 dec 2018

Waarom je een stagiair toch voldoende moet betalen

Veel bedrijven nemen stagiaires aan bij hun bedrijf. In ruil voor al het werk wat de stagiaires doen, krijgen ze vaak een stagevergoeding. Die ligt natuurlijk wat lager dan een normaal salaris, omdat stagiaires voornamelijk veel leren. Maar toch krijgen stagiaires lang niet bij alle bedrijven betaald.

Het is ook niet verplicht voor een bedrijf om een stagevergoeding te betalen aan stagiairs. En krijg je als stagiair wel een stagevergoeding? Dan verschilt dit bedrag ook nog eens per bedrijf. Maar hoe weet je als stagiair nou eigenlijk waar je recht op hebt als het gaat om je stagevergoeding?

Stagevergoeding, hoe zit dat?

Als je stage gaat lopen heb je dus niet per se recht op een stagevergoeding. Doet je bedrijf wel aan stagevergoeding? Wat zijn dan precies je rechten? Er spelen een paar factoren mee om te bepalen hoeveel geld je krijgt. De volgende onderdelen zijn bijvoorbeeld van toepassing:

  • Je opleidingsniveau: hoe hoger je opleiding is, hoe groter de kans is dat je (meer) vergoeding krijgt
  • Je opleidingsrichting: als het moeilijk is om een stagiair te vinden, dan is het bedrag waarschijnlijk hoger
  • Je leeftijd: als je ouder bent, heb je (vaak) recht op meer stagevergoeding
  • Duur van je stage: loop je lang stage in een bedrijf? Dan betalen ze je waarschijnlijk meer dan als je maar voor een korte periode stage loopt

Wat is het gemiddelde?

Een gemiddelde stagevergoeding is dan ook best lastig vast te stellen. En toch is er wel een schatting gedaan naar het gemiddelde bedrag. Nogmaals, dit verschilt dus per bedrijf en wilt niet zeggen dat je hier als stagiair per definitie recht op hebt.

  • MBO: voor vijf dagen in de week is € 227,- bruto per maand gemiddeld.
  • HBO: tussen de € 136,- en € 227,- bruto per maand is gemiddeld.
  • WO: het gemiddelde ligt tussen de € 227,- en € 454,- uur bruto per maand.

Zo weet je of die stage écht meer is dan alleen koffie halen

Waarom een stagiair niet zou moeten werken voor noppes

Vaak worden stagiaires heel erg onderschat in hun kunnen. En dit is onterecht. Vaak zijn stagiairs namelijk juist heel goed voor in je bedrijf. Naast dat je voor stagiairs nooit de volle mep hoeft te betalen, zijn er nog zoveel andere redenen waarom het belangrijk is om je stagiair voldoende te betalen. Een student is jong en heeft misschien wel heel veel nieuwe inzichten die ze met zich meebrengen, een stagiair komt net kijken en heeft een frisse en nieuwe blik op het hele proces. Daarnaast hebben ze nieuwe ideeën en zijn ze flexibel.

Een stagevergoeding betalen is misschien geen verplichting. Maar het is wel een teken van waardering. De stagiair zet zich in voor je bedrijf en steekt daar tijd en moeite in. Als teken van dankbaarheid geef jij de stagiair daar een stagevergoeding voor terug.

Wil je meer lezen over de rechten die jij hebt als stagiair? Dan kun je terecht op de site van intermediair. Weet je dat ook gelijk weer!

Meer lezen over stages?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Waarom je een stagiair toch voldoende moet betalen
Sluiten