Een stage vinden die ook nog eens bij je past: zo doe je dat

Stages, hoe leuk of vervelend je het ook vind, je ontkomt er niet aan. En eigenlijk is dat ook maar beter. De stageperiode is één van de belangrijkste onderdelen tijdens je opleiding. Je bereidt je voor op je toekomstige baan of je komt er juist achter dat dit het net niet helemaal is. Hoe dan ook, de juiste stage vinden is soms nog best lastig.

Hoe vind ik een stage die goed bij mij past? Dat is de vraag die door het hoofd spookt van iedere student. De juiste stage vinden kost veel tijd en aandacht en soms beseffen we ons dat niet heel goed. Om het je een stukje makkelijker te maken, staan hieronder 5 tips voor het zoeken van een leuke stage.

Nee, we gaan je niet lastigvallen met tips als: ‘Begin op tijd met zoeken’ of ‘Zorg voor een goed cv’. Die tips heb je waarschijnlijk al vaak genoeg gehoord. Natuurlijk zijn ze hartstikke belangrijk en is het ook goed om ze op te volgen, maar je weet ze inmiddels waarschijnlijk wel.

Dit vind je misschien ook interessant: De 7 meest gemaakte fouten tijdens een sollicitatiegesprek

Wat wel even belangrijk is om erbij te zeggen. Je gaat lang niet van elk bedrijf antwoord krijgen. Blijf daar dus ook niet te lang op wachten. Ben je echt heel enthousiast naar een stage? Onthoud dan dat de beller altijd sneller is.

Zoek goed uit wat je wilt doen

De meeste opleidingen zijn vrij breed. Kies daarom in welke richting je nou eigenlijk een stageplekje wilt vinden. Doe je bijvoorbeeld een marketing & communicatie opleiding? Kies dan of je wilt gaan voor de social media of de sales kant.

Specialiseren of breed ontwikkelen?

Deze tip gaat eigenlijk een beetje samen met de hierboven beschreven tip. Weet je al wat je wilt gaan doen hierna? Dan kun je ervoor kiezen om je te specialiseren in een bepaalde sector. Weet je nog niet helemaal wat je wilt? Probeer dan een bedrijf te zoeken die jou zo breed mogelijk kan opleiden.

Welke werkzaamheden wil je doen?

Probeer je zo goed mogelijk in de vacature te verplaatsen. Het is handig om te weten wat jouw werkzaamheden gaan worden. Als je die werkzaamheden leuk vindt om te doen, ga je met meer plezier naar je stage. Word je niet wijzer uit de vacature, maar mag je op gesprek komen? Vraag er gerust naar. Dat is niet brutaal, maar juist heel fijn voor beide partijen.

Reizen en stagevergoeding

Moet je ver reizen naar je stage? Dat is niet iets wat je moet onderschatten. De eerste paar weken heb je er misschien niet veel last van, maar op de langere termijn ga je het zeker merken. Hoeft geen probleem te zijn natuurlijk, maar houd er wel rekening mee. Hetzelfde geldt voor een stagevergoeding. Voor HBO studenten en studenten met een universitaire opleiding is een stagevergoeding verplicht. Voor MBO studenten daarentegen niet. Stel jezelf wel de vraag: ‘Is een stagevergoeding nodig voor een goede stage?’. Want zeg nou zelf, je wilt toch liever veel leren voor niks dan dat je bijna niks leert voor 300 euro?

Onderzoek

Het is best belangrijk om het bedrijf goed te onderzoeken. Te vaak hoor je nog dat studenten niet de juiste begeleiding hebben gekregen of dat ze juist gebruikt worden voor klusjes die vrijwel niks met hun stage te maken heeft. Misschien is er wel iemand in je omgeving die al eerder bij dat bedrijf stage heeft gelopen? Vraag ernaar en bespaar jezelf een hoop gedoe.

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Een stage vinden die ook nog eens bij je past: zo doe je dat
Sluiten