Waarom een stage ná je studie een goed idee is

Eenmaal afgestudeerd is het vaak moeilijk kiezen welke weg in te slaan. Zelf ben ik echt heel blij met de keuze die ik zo’n half jaar geleden heb gemaakt. Na mijn afstuderen besloot ik namelijk om een éxtra stage te lopen. Tegen alle verbaasde reacties in, ben ik daar ontzettend blij mee (en dit is waarom).

First things first: als Belgische liep ik tijdens mijn opleiding (bedrijfs)psychologie twee verschillende stages. Aan ervaring op de werkvloer dus geen gebrek. Maar tijdens mijn laatste maanden als student kreeg ik een mailtje in mijn mailbox dat ik wel érg interessant vond.

In dat mailtje stond dat Erasmus (een initiatief van de Europese Commissie dat uitwisselingen tussen studenten binnen Europa stimuleert) beurzen aanbiedt voor jongeren die stage willen lopen in een Europees land na hun opleiding. Zo’n extra (buitenlandse) stage is een meerwaarde voor je CV en verruimt je blik op de wereld. Ik besloot me aan te melden.

Mijn zoektocht naar interessante vacatures ging van start.

Ik stelde hierbij één voorwaarde: tijdens deze extra stage wilde ik mezelf maximaal ontplooien en nieuwe dingen bijleren.

Ik besloot dan ook om niet alleen binnen mijn afstudeerveld te solliciteren maar om ook open te staan voor nieuwe domeinen.

Dat is hoe ik uiteindelijk terechtkwam bij de redactie van WorkJuice. Hoe leuk zou het zijn om vanuit mijn bedrijfspsychologische achtergrond artikels te schrijven voor een magazine? Ook de verhuizing naar Amsterdam schrikte me niet af. Ik schreef een motivatiebrief en werd geaccepteerd.

Ondertussen zijn we een paar maanden verder en voel ik me als een vis in het water op deze redactie. Nog geen seconde heb ik spijt gehad van mijn keuze.

Dit is waarom ik denk dat iedereen baat zou hebben bij een extra stage na zijn opleiding:

1. Het is de uitgelezen kans om je CV te boosten

Het belangrijkste tijdens een stage is dat je gaat leren en jezelf gaat ontwikkelen. Er wordt niet verwacht dat je alles al perfect kan zolang je gemotiveerd bent en je best doet.

Dat maakt dat stages de uitgelezen kans zijn om vaardigheden te ontwikkelen die minder aan bod kwamen tijdens je opleiding. Daarmee heb je een streepje voor op je medestudenten, want jij hebt iets éxtra geleerd bovenop je opleiding.

2. Je leert meer over wat je wel en niet wil

Elke werkervaring die je meeneemt, leert je iets over jouw droombaan. Een stage van een aantal maanden is een geweldige kans om je te oriënteren op de arbeidsmarkt en om uit te zoeken wat je wil.

Valt het reuze mee op je stageplek? Dan weet je meteen welke factoren daaraan bijdragen. Valt de stage tegen? Troost jezelf: een stage duurt maximaal een aantal maanden, en nadien heb je geleerd wat je zeker niét wil doen. Dat is net zo belangrijk!

3. Je leert je aanpassen aan een nieuw milieu

Hoe vaker je al je mannetje hebt gestaan in een nieuwe organisatie, hoe makkelijker het zal zijn in de toekomst. Je ontwikkelt een aanpassingsvermogen om flexibel om te gaan met nieuwe collega’s en bedrijfsculturen.

Wedden dat je later met grotere zelfverzekerdheid aan een vaste baan zal starten? Vermeld dit ook zeker als een extra troef tijdens je volgende sollicitaties, want welke werkgever werkt nou niet graag samen met een super flexibel persoon?

4. Je kan in het buitenland wonen

Natuurlijk kan je ervoor kiezen om in je nabije omgeving stage te lopen na je opleiding, maar zoals ik eerder vermeldde kan je via Erasmus een beurs krijgen om tijdelijk in een Europees land stage te lopen. Wanneer zal je die kans nog krijgen?

Je kan je Engels verbeteren in de UK, Frans leren in Parijs of de Zuid-Europese (bedrijfs-)cultuur leren kennen in Italië. Waar je ook komt: je leert een nieuw land, een nieuwe cultuur en nieuwe mensen kennen. Als dat geen win-win-win-situatie is.

5. Je bent nog jong

Dit argument klinkt misschien nogal cliché, maar het is zó waar. De meesten onder ons zijn namelijk nog zo jong wanneer ze afstuderen, dat het bijna zonde is om meteen te beginnen met werken. Met een stage rek je je periode als student nog een klein beetje uit, terwijl je toch al met één been in het werkveld staat.

Je zal nog heel lang moeten werken en nog héél lang geld verdienen, dus deze paar maanden kan je je heus wel permitteren.

Toegegeven, financieel is deze stage niet de meest aantrekkelijke keuze. Met een beurs en een stagevergoeding kom ik niet aan een gemiddeld full-time salaris. Maar daar staat wel heel erg veel tegenover, zoals een geweldige stageplek, de ontwikkeling van mijn schrijfvaardigheden en de kans om in Amsterdam te wonen. Dát zijn nou dingen die ik voor geen geld van de wereld zou willen missen.

En dat geld? Dat verdien ik binnen de kortste keren wel weer terug wanneer het tijd is voor een vaste baan.

Meer lezen over afstuderen?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Waarom een stage ná je studie een goed idee is
Sluiten