Sterre Radstaak
Sterre Radstaak Stage 26 nov 2018

Zo weet je of die stage écht meer is dan alleen koffie halen

Waarschijnlijk heb je weleens van die horrorverhalen gehoord over mensen met een verschrikkelijke stage. Of misschien heb je het zelf weleens meegemaakt. Hoe dan ook, we willen geen stage lopen bij een bedrijf waar je alleen alle rotklusjes moet doen. Maar hoe kun je zeker weten dat die ene stage nou écht meer is dan alleen koffie halen?

Er zijn genoeg superleuke stageplekken waar je echt de dingen leert waarvoor je er bent gekomen. Maar die plekken vind je niet zomaar. Daar moet je researchvoor doen. Met deze tips weet jij wat je van je stage kunt verwachten.

Details zijn je beste vriend

Het maakt niet uit of je kijkt voor een vaste baan of een stageplek. Details zijn echt je beste vriend. Waarom? Details kunnen veel zeggen over de inhoud van de functie. Hoe specifieker alles beschreven staat, hoe beter het is. De omschrijving van een stage zou in principe net zo duidelijk moeten staan beschreven als bij de vacature van een vaste baan.

Doe wat research naar de geschiedenis van het bedrijf. Ga op zoek naar een (daar zijn we weer, specifieke!) beschrijving van de alledaagse taken. Maar kijk niet alleen naar de taken die jij gaat doen. Kijk bijvoorbeeld ook aan welke projecten ze daar werken en of jij daar mee mag helpen.

Kun je weinig tot geen informatie vinden of is het allemaal heel vaag beschreven? Dan zou ik verder zoeken naar een ander plekje. Stages met een hele vage functie omschrijving en heel weinig (daar heb je ‘m nog een keer) details over je dagelijkse verantwoordelijkheid zijn vaak een no-go. 

Leuk hoor, zo’n brede studie – maar nu weet ik nog niet wat ik wil

Praat met oud-stagiaires

Kun je niet zoveel informatie vinden over het bedrijf, maar lijkt de stage je te leuk om op te geven? Dan is er altijd nog een andere oplossing. Ga op zoek naar studenten die al eens stage hebben gelopen bij dat bedrijf. Het klinkt heel simpel en eigenlijk is het dat ook, maar het is wel één van de slimste manieren om erachter te komen of je alleen maar van die rotklusjes moet doen.

En niet alleen is het handig om ze daarover te vragen. Aangezien ze een jaar (misschien meer of net iets minder) op je voorlopen, kunnen ze je ook vertellen wat deze stage voor hun loopbaan (tot nu toe) heeft gedaan. Aan de hand daarvan kun jij bepalen of je het nog steeds wilt of niet.

Disclaimer: houd er wel rekening mee dat je iemand vraagt om zijn of haar ervaringen in het bedrijf. Je vraagt in principe dus hoe iemand de stageplek vond, ofwel om een mening. Zorg daarom dat je weet waarom hij of zij de stage leuk/minder leuk vond. Dan kun je beslissen of jij er hetzelfde over denkt.

Stel de juiste vragen

Yes! Na het versturen van je sollicitatie ben je uitgenodigd om op gesprek te komen. Super vet, maar wat doe je nu? Dat een goede voorbereiding belangrijk is, hoeven we je vast niet meer te vertellen. En als het goed is heb je al research gedaan. Is het allemaal nog niet duidelijk genoeg voor je? Zorg dan dat je een paar concrete vragen hebt opgesteld voordat je op gesprek komt.

Je kunt bijvoorbeeld vragen of het bedrijf al eens eerder heeft gewerkt met stagiaires. (Als je bovenstaande tip al hebt gebruikt dan is dat al duidelijk en dus niet meer nodig). Wat voor begeleiding ga je krijgen? Wat zijn je dagelijkse taken en waar ben je verantwoordelijk voor? In wat voor team ga je werken? Moet je fulltime aan de slag of mag je vier dagen in de week werken? Is er een mogelijkheid om thuis te werken? Zo zijn er natuurlijk nog een hoop vragen te bedenken.

Aan de hand van de antwoorden die je krijgt, kun je altijd nog bepalen of je daadwerkelijk iets hebt aan deze stage. Want ook al lijkt het bedrijf nog zo geweldig, wat heb je er aan als je er niet van leert of je niet kan groeien?

Meer lezen over stage?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Zo weet je of die stage écht meer is dan alleen koffie halen
Sluiten