Tessa Ham
Tessa Ham Stage 20 jun 2019

Zo schrijf je het beste cv voor een stageplek

Bloed, zweet en tranen heb je in je motivatiebrief gestopt om die stageplek te bemachtigen. En dan ben je er nog niet: daar hoort natuurlijk ook een cv bij. Een lijst met jouw professionele vaardigheden en ervaringen. Maar ja, wat als je nog helemaal niet zo veel ervaring hebt? Zeker bij een eerste stage kan dat ene A4-tje angstvallig leeg blijven.

Hoe schrijf je nou het beste cv als je op zoek bent naar een stage?

Tips voor je stage cv

Wat moet je nou op je cv zetten, als je daar nog niet meer op kan zetten dan je krantenwijk en die zomer in de horeca? Wat je ook doet, paniek niet. Elke student loopt namelijk tegen dit probleem aan. Bovendien verwacht het bedrijf waar jij solliciteert echt niet dat je al zeeën aan ervaring hebt. Zo kun je het beste te werk gaan aan je stage cv.

Brainstorm

Heb je stagevacatures gevonden die je tof lijken? Dan is het goed om te kijken naar welke eigenschappen deze bedrijven zoeken. “Gebruik de beschrijving van de stageplek als een gids voor je cv”, vertelt Chelsea C. Williams, carrièrecoach bij The Muse. Kijk dus goed wat voor skills ze aangeven. Zijn dat harde – zoals WordPress of Photoshop – of zachte skills – zoals management of communicatie? Waar is het bedrijf precies naar op zoek?

Maak vervolgens een lijst met jouw skills. Waarom zouden ze voor jou moeten kiezen? Denk hierbij aan:

  • Je schoolgeschiedenis (zoals je richting, je gemiddelde, welke vakken je hebt, grote projecten, prijzen)
  • Zomer- en bijbaantjes
  • Vrijwilligerswerk
  • Studentenorganisaties of andere verenigingen

Dat jij een zomer in de horeca hebt gewerkt, lijkt op het eerste gezicht niet relevant. Toch laat het ook zien dat je een team player kunt zijn, hard kunt werken en kunt multitasken. Zet bij elke van je banen daarom één zin wat je hier hebt geleerd. En spits dit dus toe op de vacaturebeschrijving!

Lees ook: Zo kun je je cv opkrikken als je weinig ervaring hebt

Verdeel jouw informatie over secties

Aan de bovenkant van je cv is het belangrijk om je naam te vermelden en hoe ze je kunnen bereiken. Je telefoonnummer, je mailadres en relevante links (naar je LinkedIn en website bijvoorbeeld) kunnen hier niet ontbreken. Als je een stage zoekt, kan het slim zijn om je schoolmail te gebruiken. Die staat vaak wat professioneler dan [email protected] bijvoorbeeld…

Waar je normaal gesproken eerst je ervaring en dan je schoolgeschiedenis op je cv zou zetten, draai je dat als je student of net afgestudeerd bent om. Vergeet ten slotte niet je ‘skills’ te benoemen (bijvoorbeeld Photoshop of Excel) en je interesses. Zo kunnen potentiële werkgevers kijken of jij binnen het team zal passen.

Zorg dat je alleen relevante informatie op je cv hebt staan. Dat je één schoolperiode gebeachvolleybalt hebt, is niet relevant. Dat je al vier jaar bij een marching band zit weer wel: het laat zien dat je toegewijd bent en zegt daarnaast veel over je persoonlijkheid. Ben je niet zeker over de onderwerpen die je op je cv hebt gezet? Laat ‘m dan even nalezen door je ouders of je mentor.

Lees ook: Hoe je hobby’s je kunnen helpen een baan te vinden

Zorg dat het stage cv er goed uitziet

Je stage cv moet niet één grote ongeorganiseerde dump met informatie zien. Zorg dat de pagina er overzichtelijk en aantrekkelijk uitziet. Tip: voor je gaat klooien met Word of zelfs Illustrator, op het internet vind je genoeg gratis templates. Kijk bijvoorbeeld eens op Canva.

Let wel op dat je niet té ver doorschiet in je design. Het blijft een cv en geen kunstwerk. Het moet in ieder geval superduidelijk zijn.

De laatste check

Vervolgens is het tijd voor de laatste check. Zorg dat er echt geen spelfouten op je cv staan, want dat heeft echt invloed op wat de persoon die ‘m onder ogen krijgt over jou denkt. Lees de tekst hardop voor, zodat je doorhebt waar je zinnen net niet lekker lopen. Daarnaast is een goede tip om je cv even uit te printen. Je ziet dan altijd fouten die je op je scherm niet hebt opgemerkt.

Ten slotte is het altijd een goed idee om je cv te laten checken door een familielid of vriend(in) die een ster is in spelling. Ja, zelfs als jij dat normaal gesproken ook bent.

Succes met het vinden van een stage. You’ve got this!

Meer sollicitatietips

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Zo schrijf je het beste cv voor een stageplek
Sluiten