Sterre Radstaak
Sterre Radstaak Stage 21 nov 2018

Kaylee loopt stage in Malta: Het is moeilijker dan ik had verwacht

Stage in het buitenland. Het lijkt allemaal geweldig en ideaal. Want ja, als we de keuze hadden om met 20 graden ons werk te doen, of met 5 graden, dan wisten we het allemaal wel denk ik. Maar wat moet je eigenlijk doen als je stage in het buitenland helemaal niet zo perfect is? Want spoiler: dat hoeft écht niet altijd zo te zijn.

Kaylee Koning, een 19-jarige student Mediaredactie, loopt op dit moment stage in Malta. Het leek haar heerlijk om ergens anders stage te lopen, want ze is namelijk gek op reizen. Maar haar stage in het buitenland pakte toch anders uit dan ze verwachtte. We spraken haar over heimwee, geld en de begeleiding vanuit school.

Wie is Kaylee?

“Wie ben ik? Eerlijk gezegd vind ik dat een lastige vraag, omdat ik nog niet echt weet wie ik nou eigenlijk ben. Welke 19-jarige weet dat nou wel? Mijn naam is Kaylee Koning en ik woon in Culemborg. Het gaat mij niet zozeer om hoeveel diploma’s ik haal in het leven. Het gaat mij er meer om dat ik alles heb gedaan wat ik wilde doen voordat ik dood ga.

Je loopt nu stage in Malta. Waarom heb je in de eerste instantie eigenlijk gekozen voor een stage in het buitenland?

“Om heel eerlijk te zijn ging het me niet om de stageplek. Ik wilde gewoon weg uit Nederland. Nieuwe mensen ontmoeten en nieuwe plekken in de wereld ontdekken. Ik ben gek op reizen dus dit leek me een ideale kans. Ik wilde puur naar een andere plek voor de ervaring.”

Is er iets wat je heel erg hebt onderschat aan een stage in het buitenland?

“Ja, ik heb het missen van familie en vrienden vooral heel erg onderschat. Dat is moeilijker dan dat ik had verwacht. Ik had ook andere verwachtingen van Malta, maar het land wordt (naast de toeristische plekjes) totaal niet onderhouden. De bevolking is trouwens ook helemaal niet zo gezellig. Ik mis Nederland heel erg. Door voor een halfjaar in Malta te wonen heb ik me wel gerealiseerd hoe goed wij het eigenlijk hebben in Nederland.”

Afgestudeerd! Wat nu? Dingen die je kunt doen als je nog geen baan hebt

Is er ook een moment geweest dat je echt spijt van je beslissing had?

“Ja! Al moet ik wel zeggen dat dit nooit echt een lange tijd heeft aangehouden. Toen ik hier aankwam was ik de enige stagiair. Ik was eigenlijk helemaal ‘alleen’ in een vreemd land. Het land zelf was natuurlijk al heel erg wennen. Maar als ik dit samen met anderen kon doen was dat wel een stuk makkelijker geweest. Het werd wel steeds beter en langzaam kwamen er ook steeds meer andere stagiaires. En toch had ik af en toe wel een beetje last van heimwee. Ik had niet echt dat veilige ‘thuis’ gevoel. Natuurlijk heeft me dat ook een stuk zelfstandiger gemaakt, maar toch was het moeilijk.”

Heb je vanuit school de juiste begeleiding gekregen om alles te regelen?

“Om heel eerlijk te zijn niet. Toen ik eenmaal in gedachten had dat ik stage in het buitenland wilde lopen, heb ik drie gesprekken gehad met iemand op school. Zij hielp me met het regelen van de Erasmusbeurs. Sowieso kost een stage in het buitenland meer moeite om te regelen dan een stage in Nederland. Dat is logisch. Maar volgens school zou het allemaal niet zo ingewikkeld zijn. En toch verliep het allemaal heel anders.

Toen ik eenmaal in Malta zat had ik nog steeds geen Erasmusbeurs gekregen. Oftewel, ik had helemaal géén geld. Ik heb heel veel geld van m’n ouders moeten lenen, omdat ik anders gewoon echt niet rond kon komen. Ik heb een brief naar school gestuurd, maar deze is (blijkbaar) nooit aangekomen. De mailtjes en appjes die ik verstuurde over die beurs werden wel beantwoordt, maar ze konden er simpelweg niks mee, omdat ze m’n brieven niet hadden ontvangen. Pas nadat ik voor de derde keer een brief verstuurde, kwam ‘ie aan.

Tijdens onze stage moeten we trouwens ook stage opdrachten maken. Maar die zijn niet altijd even duidelijk. De appjes en mailtjes die gingen over de opdrachten werden genegeerd. Als ik nu trouwens bel wordt er wel steeds vaker opgenomen, dus dat is fijn.”

Ook interessant: Leuk hoor, zo’n brede studie – maar nu weet ik nog niet wat ik wil

Wat gaat je het meest bijblijven van je ervaring in Malta?

“De natuur hier! De stad wordt totaal niet onderhouden, maar de natuur is prachtig. En ook de mensen die ik hier heb ontmoet zullen me bijblijven. Je zit misschien de hele dag op elkaars lip (naast dat we op één kantoor zitten, wonen we ook nog eens in één huis) en ja, je gaat je vreselijk irriteren wat tot ruzies uit kan lopen. Maar aan het einde van de week (en heel soms zelfs ook doordeweeks) gaan we gezellig met elkaar uit. Wat ik hier heb geleerd heeft me volwassener en zelfstandiger gemaakt. En ook al had ik het liever anders gehad. Ik ben een ervaring rijker and in the end ben ik er alleen maar sterker uitgekomen.”

stage in het buitenland

Heb je nog tips voor andere die ook ambitie hebben om in het buitenland stage te lopen?

“Ik zeg doen! Het is een hele ervaring erbij en überhaupt gewoon super tof om te doen. De enige tip die ik echt op je hart wil drukken: zorg ervoor dat je alles echt 100 procent hebt geregeld! Het scheelt je een hoop gezeik, waardoor je veel beter kunt genieten. Oh, en zorg ervoor dat je genoeg geld hebt gespaard. Niet dat je compleet afhankelijk wordt van je beurs. En je bent niet alleen gekomen om stage te lopen toch? Je wilt dingen zien en daar heb je geld voor nodig.”

Ben je nieuwsgierig geworden naar de ervaringen van Kaylee? Op haar blog publiceert Kaylee updates over haar belevingen in Malta. En ook op haar social media deelt ze mooie beelden uit Malta.

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Kaylee loopt stage in Malta: Het is moeilijker dan ik had verwacht
Sluiten