Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Mindset 11 nov 2021

Dit is waarom een sportieve break van je werkdag zo’n goed idee is

Neem jij tijdens een lange (thuis)werkdag wel eens een break van je werk? You should. Het is nu namelijk wetenschappelijk bewezen dat een mindful, sportieve break tijdens het werken jouw mentale staat flink verbetert. Zeg die werkdip dus vaarwel, en verwelkom een nieuwe gezonde gewoonte.

Het komt niet uit de lucht vallen dat we afgelopen anderhalf jaar meer thuis zijn gaan werken dan ooit. Vanuit huis jouw werkzaamheden doen klinkt misschien voor veel mensen ideaal (want geen reistijd!), maar toch geeft bijna de helft van de Nederlandse werkenden in een onafhankelijk onderzoek in opdracht van ASICS aan meer gestrest te zijn dan ooit.

Dat komt niet alleen door een andere work load. 54% van de deelnemers van het onderzoek gaf bijvoorbeeld aan minder te bewegen, 30% nam minder pauzes dan op kantoor, en nog eens 30% werkte langer door.

Met deze gewoontes sluiten succesvolle mensen hun werkdag af

Dat moet anders, dacht ASICS. Daarom is het ASICS Movement for Mind-programma (daarover hieronder meer, want jij kunt ook zelf meedoen!) gelanceerd, en met succes: van alle deelnemers aan het programma verbeterde de mentale staat aanzienlijk en de deelnemers van het programma meldden in vergelijking met de controlegroep minder angstgevoelens.

Nog een fijne bijkomstigheid: de tijd die men dagelijks zittend doorbracht, werd met een uur verminderd. We roepen al jaren dat zitten het nieuwe roken is. Door elke dag een uur minder te zitten, ben je niet alleen lief voor je mentale gezondheid, maar ook voor jouw lichaam.

Bewegen = stress verminderen

Gary Raucher, Executive Vice President van ASICS, laat in een persbericht weten: “De meeste mensen weten dat beweging een van de meest effectieve manieren is om stress te verminderen. Toch is de werkelijkheid dat de meeste werkenden die dagelijks achter een bureau werken, nauwelijks bewegen.”

Ook voegt hij daaraan toe: “Om de stress-epidemie waarmee we geconfronteerd worden aan te pakken, denken wij dat het tijd is om beweging op de werkplek te heroverwegen via een aanpak die toegankelijk, aangenaam en – cruciaal – bewezen heeft te werken. We hopen dat lichaamsbeweging en bewegingspauzes de norm worden, zodat mensen een gezonde geest in een gezond lichaam kunnen bereiken.”

Hoe werkt stress eigenlijk? Dit gebeurt er in je lichaam als je gestresst bent

ASICS sportieve break tijdens werk, mentale staat, positief
Bron: ASICS

Zelf meedoen met het ASICS Movement for Mind-programma

We verklapten het hierboven al een beetje: het is nu ook mogelijk om zelf mee te doen met het ASICS Movement for Mind-programma. Het programma is namelijk nu wereldwijd beschikbaar, zodat het iedereen kan helpen om zijn mentale staat te verbeteren.

Het programma bestaat uit een combinatie van bewezen technieken als ademhaling, mindful bewegen, muziek en contact maken met de natuur. Je hebt voor het programma geen bepaald niveau van fitheid nodig: je kunt kiezen voor zowel ‘running’ als ‘walking’. Dat maakt het laagdrempelig voor iedereen.

Let’s go!

Het programma duurt in totaal acht weken. In deze acht weken kun je jezelf dus een nieuwe gewoonte aanleren door naar buiten te gaan en in beweging te komen. Je hebt er niets speciaals voor nodig, alleen fijn zittende kleding, goede schoenen en een telefoon met headphones.

Tijdens deze acht weken krijg je namelijk begeleiding aan de hand van een podcast. De podcast bestaat uit twee sessies per week, van ongeveer een half uurtje. Elke week heeft een ander thema, zoals Live The Moment, Focus & Control, en Breath & Movement.

Ik nam afgelopen week alvast de proef op de som, en testte de eerste run van het programma voor je uit. Ik ben absoluut geen renner, dus ik koos voor het walking-programma. Meteen werd ik verrast door de fijne, rustige stem om tijdens mijn wandeling naar te luisteren. En ik kan je alvast verklappen: ik kan niet wachten tot mijn volgende wandeling. Ondanks dat het buiten koud is, is het een fijne break van de drukke werkdag. Dit houden we erin, zeker de komende acht weken nog.

Ook benieuwd geworden naar het ASICS Movement for Mind-programma? Op de website van ASICS vind je meer informatie en toegang tot de podcasts.

Waarom wandelen een vast onderdeel van je werkdag zou moeten zijn

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Dit is waarom een sportieve break van je werkdag zo’n goed idee is
Sluiten