Tessa Ham
Tessa Ham Geld 2 jan 2021

Dit is hoe ik spaar voor mijn eerste huis – 5 tips

Na vijf jaar samen in een huurhuis te hebben gewoond en al een aantal jaar fulltime gewerkt te hebben, vinden mijn vriend en ik het tijd om onze biezen te pakken en te vertrekken naar een eigen huis, een plek onder de zon. We zijn daarom hard aan het sparen geslagen en inmiddels staat de teller op 30.000 euro. Best knap als je je bedenkt dat ik vroeger vaak met mijn handen in het haar zat, omdat ik wéér blut was.

Ik neem jullie mee in mijn spaarverhaal, waar jullie hopelijk vijf tips uit kunnen halen om zelf ook lekker te gaan sparen.

Ontzeg jezelf niet alles

Ik geloof niet in jezelf dingen ontzeggen. Zo hield ik een aantal jaar geleden bijvoorbeeld een sapjeskuur van drie dagen, maar had ik de eerste avond al een pizza besteld. Oeps. Maar ik ben wel tien kilo afgevallen sinds juni, omdat ik bewustere keuzes ben gaan maken en extra geniet van de momenten dat ik bijvoorbeeld die pizza eet. Sindsdien heb ik de filosofie dat je jezelf niets moet ontzeggen als je een doel hebt op de lange termijn.

Dat betekent dat ik mezelf af en toe gewoon trakteer op iets leuks. Dat zorgt er namelijk voor dat ik het volhoud en niet de handdoek in de ring gooi. Maar het betekent ook dat ik er goed over nadenk voordat ik de aankoop doe. Neem kleding bijvoorbeeld. Als ik online heb geshopt, laat ik de kleding in mijn winkelmandje zitten of op mijn verlanglijstje staan. Als ik het vervolgens maar niet uit mijn hoofd krijg in de komende weken, dan koop ik het pas. Maar eerlijk gezegd ben ik 9 van de 10 keer de kleding twee dagen erna alweer vergeten.

Lees ook: 9 dingen om te doen in een No Spend Weekend om geld te besparen

Krijg inzicht in je financiën en spaar automatisch

Toen mijn vriend en ik hadden besloten dat we voor een huis wilden gaan sparen, zei hij: ‘Tes, dit moet anders’. Samen gingen we een paar uur lang mijn rekening doorploeteren om te kijken waar mijn geld allemaal heen ging. Je schrikt je dood joh. We kwamen erachter dat ik makkelijk 300 euro per maand zou kunnen sparen. Vanaf dat moment plande ik op mijn bankrekening elke maand een automatische afschrijving in naar mijn spaarrekening.

Maak het leuk

Eén van de dingen die mij het meest heeft geholpen met sparen, is toch wel dat ik mijn relatie met geld heb aangepakt. Vroeger keek ik het liefst niet op mijn bankrekening en vond ik geld maar stom en ingewikkeld. Dat komt denk ik, omdat ik vroeger echt totaal niet met geld kon omgaan, altijd blut was en hier vaak ruzie met mijn moeder over had.

Zodra het bedrag op mijn spaarrekening ging groeien door de tip hierboven, veranderde de situatie compleet. Ik begon – mede voor mijn werk bij WorkJuice – steeds meer te lezen over financiën en kwam erachter dat het helemaal niet ingewikkeld was, en verre van stom.

Ik begon sparen leuk te vinden en de challenge die mijn vriend en ik aangingen hielp hier enorm bij. Zelf doen wij – natuurlijk – één van de spaarchallenges die ik voor WorkJuice maakte. Maar je kunt ook elke maand kijken wie het meest heeft weten te sparen, bijvoorbeeld. Maak er een uitdaging van (met jezelf of een ander)!

Lees ook: Hoeveel geld heb je eigenlijk nodig om een huis te kopen?

Visualiseer jezelf in je nieuwe huis

Rondstruinen op Funda is inmiddels een hobby geworden, net zoals mooie keukens, woonkamers en badkamers pinnen op Pinterest. Een tip die je vaak hoort is dat je jouw ‘why‘ moet vinden om een doel te bereiken. Nou, jouw waarom is duidelijk: je wil een droomhuis! Herinner jezelf daar zo vaak mogelijk aan.

Houd vol

Ja, dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Maar onthoud: alle kleine beetjes helpen. Als het een maand niet lukt om te sparen, omdat je auto bijvoorbeeld kapot is gegaan of je toch op een shopping spree bent gegaan, pak het dan gewoon volgende maand weer op. Uiteindelijk kom je er wel: you’ve got this!

Verder lezen?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Dit is hoe ik spaar voor mijn eerste huis – 5 tips
Sluiten