Tessa Ham
Tessa Ham Geld 7 apr 2021

De 5 ultieme stappen die je moet nemen waardoor het eíndelijk gaat lukken om te sparen

Je favoriete spijkerbroek begeeft het, je hebt nog een nieuwe tas nodig en oh, je moest nog een cadeau kopen voor die ene vriend. Voor je het weet is je geld op en is het je weer niet gelukt om (meer) te sparen deze maand. Waarom is sparen toch zo lastig? En hoe kan je het makkelijker – en misschien zelfs leuker – voor jezelf maken?

In de afgelopen jaren schreven we een hoop tips om jouw spaarrekening te spekken, waarvan we de informatie in dit artikel samenvatten.

5 ultieme tips om te sparen

Mijn moeder ligt nog vaak in een deuk als ik vertel dat ik op WorkJuice spaartips deel. Als er vroeger iemand een gat in z’n hand had, was ik het namelijk wel. Het gebeurde meer dan eens dat ik op het punt stond iets te kopen, maar het pinapparaat aangaf dat er niets meer op mijn rekening stond.

Oef… Geloof me dan ook als ik zeg dat íédereen kan leren sparen. Maar net zoals ik pas echt goed leerde sparen sinds ik voor WorkJuice schrijf, heb jij hiervoor ook informatie nodig. Zoals we net al verklapten schreven we over de jaren heen héél veel tips om je spaarrekening te kunnen spekken. In dit artikel delen we de 5 stappen die je moet nemen om het sparen dit keer wel vol te houden en misschien zelfs te sparen voor een groot doel zoals een koophuis of wereldreis.

Stap 1: Grip krijgen op je financiën

De eerste stap om meer te kunnen sparen is inzicht krijgen in je financiën. Ja, ik weet het: alleen al die zin lezen zorgt ervoor dat je jouw muis linea recta naar het kruisje wil begeven. Maar geloof me, ik heb het ook gedaan en het levert zó veel inzichten op. Je wordt namelijk precies met je neus op de feiten gedrukt. Waarom zou je bijvoorbeeld de sportschool blijven sponsoren als je toch niet gaat? Of kan je niet beter overstappen naar een goedkopere zorgverzekeraar?

Pak een lekker glas wijn – of wat jouw favoriete drankje ook mag zijn – en ga er even voor zitten. Natuurlijk kun je een app the heavy lifting voor je laten doen, maar wij zijn er heilig van overtuigd dat je het meest leert door alles zelf uit te zoeken. Open een Excel-sheet of pak pen en papier en doe een deep dive in je bankrekening.

> Toch een app gebruiken? Dit zijn de beste budget apps die je helpen te sparen

Zorg dat je een aantal maanden bekijkt, zodat je echt een realistisch beeld krijgt van wat er nou écht binnenkomt en uitgaat. Verdeel je uitgaven onder verschillende categorieën. Je zal je nog verbazen om de uitgaven die je tegenkomt!

Stap 2: Bedenk een doel

We zeiden het net al: als je dit stappenplan afloopt, zou het zomaar eens kunnen lukken om die droom van je werkelijkheid te laten worden. Wat dat ook mag zijn: een koophuis, mooie reis, een verbouwing, een bruiloft, een onderneming beginnen, you name it. Het meest belangrijke is dat jij jouw ‘waarom’ vindt. Want zo lang je die je niet hebt, is het lastig om ‘nee’ te zeggen tegen die nieuwe trui. Zodra je voor jezelf een doel hebt bedacht, weet je waarom je die trui laat liggen en het geld naar je spaarrekening stort.

Geen idee waar je voor wil sparen? Hoe een vision board je kan helpen jouw doelen te realiseren

Stap 3: Sparen maar!

Vroeg je je al af waar het daadwerkelijke sparen bleef? Nou, hier dus! Na stap 1 en 2 heb je geen excuusjes meer: nu moet het echt gebeuren. En maak je maar geen zorgen, sparen en genieten zijn geen tegenovergestelde begrippen van elkaar. Ze kunnen ook best naast elkaar bestaan. Eerder deelden we al tips hoe je kunt sparen én genieten, en misschien zelfs luxe kunt leven (die vakantie mag je nog best boeken).

Een aantal hulpmiddelen:

Stap 4: Volhouden

Net zoals met alle goede voornemens is volhouden het meest belangrijk. We hebben allemaal wel die fases dat we ons opeens op het sparen, sporten of een nieuwe taal leren storten, maar dit vervolgens niet volhouden. Hoe zorg je ervoor dat je dit keer wel doorzet? Ironisch genoeg door niet te hard willen sparen.

Het zit zo: als jij jezelf niets leuks meer gunt, omdat je moet sparen, is de kans groot dat je op een gegeven moment de handdoek in de ring gooit. Word je echt heel gelukkig van iets? Zoals die dagelijkse coffee to go of af en toe dat nieuwe boek? Go for it. Uit onderzoek blijkt dat je het langer volhoudt als je jezelf af en toe trakteert. Zo voelt sparen namelijk niet als een straf. Hier vind je nog 4 andere tips die volgens de wetenschap echt werken.

Ook handig: 5 manieren om te sparen zonder dat je het doorhebt

Stap 5: Een stapje verder

Wil je nog een stapje verder, omdat je bijvoorbeeld een groot doel hebt zoals een huis kopen?

Voordat je het weet, gaat het bedrag op je spaarrekening groeien en krijg je er zelfs lol in. Bekijk tot die tijd hoeveel Nederlanders eigenlijk gemiddeld sparen en hoe Priscilla 10.000 euro in een jaar wist te sparen.

Ook leuk: 11 mensen vertellen hoeveel geld ze nou echt op hun spaarrekening hebben staan

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
De 5 ultieme stappen die je moet nemen waardoor het eíndelijk gaat lukken om te sparen
Sluiten