Tessa Ham
Tessa Ham Geld 3 mrt 2020

3 manieren om het sparen wél vol te houden

Sparen is net als afvallen, stoppen met roken en andere goede voornemens die je eens in de zoveel tijd maakt. In het begin gaat het goed: je ziet de kilo’s eraf vliegen, je slaat die sigaret af en ziet het bedrag op je spaarrekening groeien. Toch haalt volgens ABN AMRO slechts 17 procent van alle bedachte doelen de eindstreep.

Dat moet beter kunnen! Hoe houd je het sparen wel vol?

Bedenk een doel

Geloof ons: het is een stuk makkelijker om die leuke trui te laten liggen als je weet waar je het geld anders voor gaat gebruiken. Bedenk daarom waarom je wil sparen. Is dat voor een huis (zoveel eigen geld heb je nodig om een huis te kopen)? Of een mooie reis?

Stimuleer jezelf extra veel te sparen door ook al bezig te zijn met je doel. Struin bijvoorbeeld regelmatig Funda af en maak Pinterest borden om alvast inspiratie op te doen voor je inrichting. Spaar je voor een mooie reis? Begin dan alvast met plannen (niet boeken!). In welke hotels of hostels wil je slapen? Welke plekken wil je bezoeken? Dat zorgt niet alleen voor voorpret, maar het helpt je ook erachter te komen hoeveel je eigenlijk moet sparen.

Tip: focus je op één spaardoel tegelijkertijd! Als je die behaald hebt, zal je weer meer motivatie hebben om de volgende ook te halen.

Lees ook: 7 manieren waarop jij geld kwijtraakt zonder dat je het doorhebt

Houd het realistisch

Een huis of reis heb je niet in twee maanden bij elkaar gespaard. Bekijk realistisch wat je elke maand op je spaarrekening kunt zetten. Daarvoor kun je het beste in je rekening duiken, met een Excelsheet bij de hand. Dit is misschien niet de leukste stap, maar wel dé key to success, denken wij zo.

Zo zie je precies aan welke dingen je geld opgaat, op welke gebieden je kunt besparen en welk bedrag je overhoudt om elke maand te sparen. Stort dit automatisch naar je spaarrekening nadat je je salaris hebt binnengekregen. Als je dit bedrag realistisch houd, hoef je niets van je spaarrekening af te halen aan het einde van de maand!

Meer geld besparen? Probeer deze 3 (bewezen!) tactieken

Maak sparen leuk

De kans is groot dat je bij sparen niet meteen ‘leuk!’ denkt. Toch is  dit wel dé manier om het vol te houden. Uit onderzoek van de Rabobank blijkt dat 74 procent van de mensen met meer dan 10.000 euro spaargeld sparen leuk vindt.

Maar hoe dit je dan? Nou, bijvoorbeeld met één van de spaarchallenges die we vorig jaar maakten. Deze helpen je in 10, 12 of zelfs 52 weken een mooi bedrag te sparen, zonder te veel moeite! Doe ‘m samen met je partner, een vriend(in) of een familielid en maak er een competitie van: wie kan ‘m zo lang mogelijk volhouden?

Doen! 7 geld challenges om een groot bedrag zonder te veel moeite te sparen

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
3 manieren om het sparen wél vol te houden
Sluiten