5 financiële tips voor als je ooit je baan wil opzeggen en de wereld rond wil reizen

Reizen is door corona misschien nu even niet aan de orde. Maar omdat je er misschien nu juist minder op uit trekt, is dit hét ideale moment om te beginnen met sparen voor een droomreis. Want tja, het kriebelt bij jou al een langere tijd om ooit je baan op te zeggen en een wereldreis te maken. Waar moet je allemaal denken op het gebied van geld?

5 financiële tips om van die droom de realiteit te maken.

Je fulltime baan

Het lijkt misschien een open deur, maar maak nu nog zoveel mogelijk gebruik van de voordelen van je fulltime baan. En daarmee bedoelen we vooral dat maandsalaris. Hoe meer je daarvan spaart, hoe langer je op reis kan, en hoe meer mooiere ervaringen je kunt hebben. Dat betekent ook dat je dingen zal moeten laten en dat brengt ons op het volgende punt. Op WorkJuice vind je tal van spaartips om zo veel mogelijk te kunnen sparen.

Bereid je financieel voor

Je zal opofferingen moeten maken om geld te kunnen sparen voor je reis. Het helpt dat je een spaardoel hebt, dus maak die ook zo concreet mogelijk. Doe van tevoren onderzoek naar de route die je wil nemen en hoeveel geld je per dag nodig zal hebben (dat is in Azië bijvoorbeeld heel anders dan in de VS). Dat zorgt voor een hoop voorpret en zal het sparen nog makkelijker maken! Vervolgens kun je een budget maken zodat je genoeg spaart om je droomreis te maken.

Tip: vergeet bij het kostenplaatje niet mee te rekenen dat je je spullen in Nederland ergens op moet slaan, bijvoorbeeld in een opslagruimte.

Lees ook: Reiskriebels? Sara (30) schreef het ultieme boek met tips voor een langere reis

Andere vormen van inkomsten

Naast meer sparen, kun je natuurlijk ook meer gaan verdienen. Dat kan voor de reis zijn, maar ook op reis zelf (als dat is wat je wilt natuurlijk). Zo kun je bijvoorbeeld Engelse les gaan geven in Azië of Latijns-Amerika of kun je een side hustle starten met een vorm van passief inkomen.

Lees ook: 5 manieren om passief inkomen te genereren

Je spullen

We zeiden het net al, maar er zullen een hoop van je spullen in Nederland achterblijven, in bijvoorbeeld een opslagruimte. Alles wat je niet echt nodig hebt, kan je verkopen op internet. Dat zorgt weer voor extra inkomsten, die je meteen naar je spaarpot voor je reis kunt sluizen.

Tip: vergeet je kleding niet! Met een app als Vinted kan je kledingkast je een leuk extraatje opleveren.

Inpakken

Niet alleen op reis ga je geld uitgeven, ook van tevoren: als je bijvoorbeeld je backpack moet kopen. Maak een lijstje van alles wat je moet aanschaffen voor je reis, van visa tot inentingen, en neem deze mee in je budget. Op Pinterest vind je een hoop inpaklijsten voor lange reizen.

Sparen maar!

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
5 financiële tips voor als je ooit je baan wil opzeggen en de wereld rond wil reizen
Sluiten