Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Geld 26 sep 2019

Sparen of beleggen: dit zijn de voor- en nadelen

Heb je een som geld gespaard? Knap! Misschien kriebelt het wel om je geld ergens te beleggen. Of is het toch verstandiger om je geld te sparen? Voor wie er maar niet uitkomt, zetten we de voor- en nadelen van sparen of beleggen op een rijtje.

Als het op geld aankomt, kun je het beste geen overhaaste beslissingen maken. Neem dus rustig de tijd om na te denken wat je met je geld wil doen. Truth is: sparen of beleggen hebben allebei voor- en nadelen. Wil je er zeker van zijn dat je de juiste keuze maakt, neem de voor- en nadelen dan eerst grondig door.

De voordelen van sparen of beleggen

Sparen: de voordelen

  • Het grootste voordeel van sparen is misschien wel dat het de veiligste optie is. Het geld dat je op de bank spaart, staat daar veilig en – tenzij er zich een catastrofale bankencrisis voordoet – zal dat bedrag niet naar beneden gaan.
  • Daarnaast kan je ervan uitgaan dat what you see is what you get. Jouw spaargeld is niet afhankelijk van de waarde van aandelen of obligaties, jij weet exact wat er binnenkomt op je spaarrekening en wat je ervan kan uitgeven.

Beleggen: de voordelen

  • De grootste reden om te gaan beleggen is omdat je meer opbrengst uit je geld wil halen. Dit is inderdaad mogelijk. Beleg je je geld bijvoorbeeld in een aandeel, dan word je voor een deel eigenaar van een bedrijf. Als de financiële situatie van dat bedrijf erop vooruit gaat, stijgt de koers en ontvang jij als aandeelhouder een deel van de winst. En da’s vaak méér dan wat je geld met de rentevoet van je spaarrekening kon opbrengen.
  • Spaar je voor iets groots, dan kan beleggen een snellere manier zijn om het beoogde bedrag bij elkaar te sparen. Let wel op: een belegging is altijd afhankelijk van de aandelenmarkt. Hóé groot je rendement is, kan je nooit helemaal van te voren inschatten.

De nadelen van sparen of beleggen

Sparen: de nadelen

  • Omwille van het lage risico dat je met je spaargeld neemt, is er doorgaans ook een laag rendement. Zeker in tijden van een lage rentestand is de rentevergoeding op je spaarrekening minimaal. Sparen is dus geen verstandige optie als je verwacht dat je spaargeld nog iets extra gaat opbrengen.
  • Omdat je op elk moment aan je spaarrekening kan komen, ontstaat er mogelijk ook een nadeel-gekoppeld-aan-een-voordeel. Het risico is dat je té gemakkelijk geld van je spaarrekening zal halen en zo uiteindelijk minder spaargeld overhoudt dan wat je oorspronkelijk had voorzien. Weet je van jezelf dat je nogal snel opgespaard geld spendeert, dan is een spaarrekening waar je steeds toegang tot hebt misschien niet de meest verstandige optie.

Beleggen: de nadelen

  • Het risico dat je neemt met beleggen is dat je geld kan verliezen. Als de investeringsprijzen omlaag gaan precies wanneer jij je geld nodig hebt dan draai je mogelijk verlies.
  • Beleggen vereist geduld. Ten eerste is het namelijk verstandig om je te verdiepen in de wereld van beleggen voor je overhaaste beslissingen maakt (en dit kost op zich al veel tijd!). Ten tweede moet je accepteren dat je belegging afhankelijk is van de aandelenmarkt. Dat maakt dat je niet zomaar aan je geld zal kunnen zitten, en dat het soms jaren duurt voor je effectief opbrengsten uit je belegging haalt.
  • Door te beleggen stap je in een beleggingsplan. Afhankelijk van het beleggingsplan waar je voor kiest, stem je toe om gedurende een bepaalde tijd niet aan je geld te komen. Besef dat dit een nadeel kan zijn als je binnen een paar jaar plots tóch een grote som geld nodig hebt. De flexibiliteit om je geld op welk moment dan ook van je bankrekening te halen, valt door te beleggen weg.

Er valt dus een hoop over beide kanten te zeggen. Waar de ene liefst op veilig speelt en z’n geld spaart, houdt de ander net van het risico en van het nauwgezet in de gaten houden van de aandelenmarkt. Dat is, uiteraard, completely up to you!

Meer over sparen en beleggen

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Sparen of beleggen: dit zijn de voor- en nadelen
Sluiten