Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Geld 9 mrt 2020

Zo spaar je als je niet veel te besteden hebt

Als je niet veel te besteden hebt, is het fijn om te sparen en een buffer achter de hand te hebben. Maar juist het feit dat er niet veel binnenkomt in de maand maakt het ook lastig. Honderden euro’s opzij zetten aan het begin van de maand – een spaartip die je vaak hoort – is dan ook niet mogelijk als je nou eenmaal niet veel te besteden hebt. Maar hoe spaar hoe je dan wel?

We zetten een aantal tips op een rij.

Besparen in plaats van sparen

De makkelijkste manier om in jouw situatie te sparen, is om te besparen. Dit houdt in dat je gaat kijken naar je huidige financiën om te kijken waar je minder geld aan uit kan geven. Dat is niet echt de meest sexy activiteit, we know. Toch kan het enorm helpen om erachter te komen op welke gebieden je kan besparen. Die sportschool bijvoorbeeld waar je stiekem eigenlijk nooit heen gaat? Die zeg je gedag.

Handig: 27 manieren om geld te besparen (van boodschappen tot impulsaankopen)

Stel budgetten in

Door budgetten op te stellen voor bepaalde categorieën, zoals boodschappen, kleding en vrije tijd, wordt het lastiger om meer uit te geven dan je eigenlijk zou willen. Daarnaast word je je door deze truc heel erg bewust van hoeveel je uit geeft en waaraan.

Beginnen met budgetteren? Financiële goeroe Dave Ramsey tipt om deze percentages aan te houden. Bovendien is het enveloppen budget systeem een handige manier om je budgetten bij te houden.

Alle kleine beetjes helpen

Lukt het je niet om elke maand te sparen met je inkomen? Zet dan je vakantiegeld en financiële meevallers apart als je die binnenkrijgt – daarvan weet je zeker dat je het kan missen! Het kan ook helpen om ongemerkt te sparen.

Dit doe je bijvoorbeeld door elke keer als je op je bankrekening kijkt het bedrag naar beneden af te ronden en dat over te maken naar je spaarrekening. Of door elke keer kleine bedragen over te maken, al is het een paar euro per week. Alle kleine beetjes helpen!

Ook fijn: 5 manieren om te sparen zonder dat je het doorhebt

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Zo spaar je als je niet veel te besteden hebt
Sluiten