Tessa Ham
Tessa Ham Op de werkvloer 13 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Spanje is van plan als eerste land in Europa menstruatieverlof in te stellen

Een zeurende pijn in de rug of hevige buikkrampen… Iedere vrouw die weleens last heeft gehad van ernstige menstruatieklachten weet hoe vervelend dat is. Zeker omdat er tegelijkertijd van ons verwacht wordt dat we gaan werken alsof er niets in de hand is. In Spanje komt hier nu waarschijnlijk verandering is: daar ligt een wetsvoorstel op tafel over menstruatieverlof.

Verschillende media melden dat er een conceptwet is uitgelekt, waarin onder andere staat dat vrouwen met ernstige menstruatieklachten drie tot dagen verlof moeten kunnen krijgen.

Conceptwet in Spanje over menstruatieverlof

De oplettende lezer ziet het al: het gaat hier om een conceptwet. De komende dagen zal er nog aan de wet worden gewerkt, voordat het dinsdag daadwerkelijk wordt voorgelegd aan het parlement. Als het parlement dinsdag instemt, zal het het eerste land in Europa zijn waar vrouwen recht hebben op menstruatieverlof.

Wie van het menstruatieverlof gebruik kan maken, is bijvoorbeeld nog niet duidelijk. Waarschijnlijk geldt dit voor vrouwen die last hebben van dysmenorroe, een pijnlijke menstruatie die je in je normale activiteiten kan beperken.

Dit is hoeveel invloed je bioritme en menstruatiecyclus hebben op je productiviteit

Maar dysmenorroe is (helaas) heel normaal voor vrouwen; uit een Nederlands onderzoek onder bijna 43.000 vrouwen blijkt bijvoorbeeld dat 85 procent weleens hier last van heeft. Wie gaat dan beslissen of een vrouw dysmenorroe (en daardoor recht op verlof) heeft of niet?

“Het is belangrijk om te verduidelijken wat een pijnlijke menstruatie is”, zegt de Spaanse staatssecretaris voor Gelijkheid Ángela Redríguez. “We hebben het niet over licht ongemak, maar over ernstige symptomen. Met zulke symptomen mag normaal gezien iedereen ziek thuisblijven. Bij menstruatie zou dat dus ook moeten gelden.”

Maar deze onduidelijkheid is niet het enige commentaar op de wet. Zo vrezen sommige politici dat het verlof ervoor zorgt dat vrouwen juist nog meer worden gediscrimineerd op de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld doordat mannen hierdoor eerder worden aangenomen in het sollicitatieproces of eerder promoties krijgen.

Niet alleen over menstruatieverlof

De conceptwet gaat niet alleen over menstruatieverlof. Het plan is ook dat scholen en gevangenissen menstruatieproducten zoals maandverband en tampons, gratis gaan aanbieden. Ook de btw op deze producten wordt afgeschaft als de wet dinsdag wordt goedgekeurd.

Andere maatregelen die de wet onder andere in wil voeren:

  • Zwangere vrouwen krijgen een maand voor de bevalling verlof
  • Vrouwelijke werknemers die hun zwangerschap willen onderbreken, krijgen drie tot vijf dagen ziekteverlof
  • 16- en 17-jarigen hebben geen ouderlijke toestemming meer nodig voor een abortus

De hervormingswet zou de strijd moeten aangaan tussen de stereotypen en mythes over menstruaties bestaan en die het leven van vrouwen belemmeren, aldus de Spaanse krant El País.

Het is tijd om te stoppen met je schamen voor je ongesteldheid #Period

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

ADNU.nl

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Spanje is van plan als eerste land in Europa menstruatieverlof in te stellen
Sluiten