Tessa Ham
Tessa Ham Geld 9 jun 2021

Spaardoel? Met dit spaarplan van 5 stappen heb je het bedrag zo snel mogelijk gespaard

Wil het sparen maar niet lukken, maar heb je wél grootse dromen die helaas ook een hoop geld kosten? Maak dan een spaarplan. Binnen een paar uurtjes weet je hierdoor hoe je jouw doel gaat behalen en hoe je dat zo snel mogelijk kunt doen.

Klinkt  goed, toch? Zo stel je in vijf makkelijke stappen een spaarplan op.

In 5 stappen een spaarplan

Heb je voor ogen waar je graag voor wil sparen? Wil je bijvoorbeeld heel graag een mooie reis maken nu de grenzen weer opengaan, of je eerste auto kopen? Good for you! Het wordt veel makkelijker om te sparen (en nee te zeggen tegen dingen die je misschien wil kopen) als je een concreet doel hebt om naar toe te werken.

Toch weten we allemaal dat sparen makkelijker gezegd is dan gedaan. Hoe zorg je ervoor dat je jouw doel sowieso behaald? En ook nog eens zo snel mogelijk? Dat is waar een spaarplan maken kan helpen.

Maar hoe werkt zo’n spaarplan eigenlijk? Wat komt daar in te staan? Volg deze 5 stappen om een spaarplan te maken.

Stap 1: Bepaal het bedrag dat je wil/moet sparen

Oké, waarom je wil sparen is duidelijk. Nu heb je nog het ‘wat’ nodig. Wat voor bedrag moet je bij elkaar sparen om je doel de realiteit te maken? Wanneer je bijvoorbeeld die auto wil kopen, kun je alvast research gaan doen naar welk merk en welk type auto het best bij jou passen.

Dat zorgt voor een boost in motivatie, maar helpt je ook het bedrag vast te stellen. Vergeet in deze stap van het spaarplan alleen niet de bijkomende kosten mee te rekenen. Bij een auto gaat dit bijvoorbeeld om wegenbelasting en benzine. Bij een wereldreis de kosten die thuis doorlopen als jij op reis bent.

Money Talks: de inkomsten en uitgaven van Rianne (24) die spaart voor een wereldreis

Tip: je wil straks niet letterlijk al je spaargeld uitgeven aan je doel. Dan heb je namelijk geen fijne buffer meer die je kunt gebruiken bij een financiële tegenvaller. Ga bij stap 1 dus voor een lekker ruim bedrag.

Stap 2: Krijg inzicht in je financiën

Weet jij waar jouw geld precies heen gaat? Geen zorgen: als je nee antwoordt, ben je zeker niet de enige. Toch is het bij een spaarplan wel essentieel om te weten. Zodra je weet hoeveel er precies binnenkomt en uitgaat, kun je namelijk door naar de volgende stap: bepalen wat je realistisch gezien elke maand kunt sparen.

Dit zijn de beste budget apps die je helpen te sparen

Stap 3: Bepaal het maandelijkse spaarbedrag

Hoeveel houd je onder aan de streep over? Dit is het bedrag dat je elke maand kunt sparen voor je doel. Als je dit weet, kun je ook uitrekenen over hoeveel maanden je jouw doel hebt bereikt. Stel dat je 500 euro per maand kunt sparen en je erachter bent gekomen dat je wel een tweedehandsauto voor 5.000 euro op de kop kunt tikken. Dan heb je jouw doel in tien maanden bereikt.

Gaat het je allemaal niet snel genoeg? Je kunt het maandelijkse spaarbedrag ook opschroeven in je spaarplan. Dit betekent wel dat je moet kijken waar je kunt besparen.

Stap 4: Stel een automatische incassering in

Om zeker te weten dat je consistent het maandelijkse bedrag naar je spaarrekening overmaakt, kun je het best automatisch sparen. Hierbij stel je via de app van je bank een spaaropdracht in. Zo wordt er automatisch een bedrag naar je spaarrekening afgeschreven op een bepaalde datum en hoef je daar niet meer aan te denken.

Stap 5: Blijf gemotiveerd

Dit is misschien wel de belangrijkste stap: volhouden door gemotiveerd te blijven. Verlies niet de moed als je met een impulsaankoop thuis komt, meer hebt uitgegeven dan je wilde op het terras of zelfs van je spaarrekening naar je gewone rekening hebt teruggeboekt.

Dat je überhaupt een spaarplan hebt gemaakt en toewerkt naar je doel, is al top. Gooi de handdoek op zulke momenten niet in de ring, maar zet gewoon door.

7 manieren waarop jij geld kwijtraakt zonder dat je het doorhebt

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Spaardoel? Met dit spaarplan van 5 stappen heb je het bedrag zo snel mogelijk gespaard
Sluiten