Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Ondernemen 13 feb 2021

Sophie van Atelier Nouveau ontwikkelde een online cursus die toekomstige kunststudenten begeleidt bij hun toelating

Vlak voor de pandemie uitbrak, had Sophie van Os (25) het met haar vriend over de dromen en doelen die ze hadden voor de komende vijf jaar. Op dat moment realiseerde ze dat het haar grote droom was om een nieuw soort academie te ontwikkelen om (toekomstige) kunststudenten te begeleiden. Met haar bedrijf Atelier Nouveau zette ze de eerste stap: het ontwikkelen van een online cursus die scholieren helpt bij de toelating van een kunstopleiding. Die slaat niet alleen in Nederland, maar ook in de Verenigde Staten aan.

We praten met haar over het ontwikkelen van een online cursus, de kracht van experts inschakelen en het aanboren van een nieuwe markt.

Wanneer en waarom ben je Atelier Nouveau begonnen?

“Ik heb zelf een kunstopleiding gevolgd en dat was een waanzinnige tijd. Ondanks dat miste ik daar wel begeleiding voor, tijdens en na de studie. Tijdens een avondje dagdromen over de toekomst met mijn vriend realiseerde ik me dat het mijn grote droom is om een nieuw soort academie op te richten om kunststudenten te begeleiden.

Zo’n volledige academie is natuurlijk een grote droom. Daarom vroeg ik me af: hoe kan ik klein beginnen en dit later gaan uitbouwen? Ik besloot te beginnen met de tijd vóór de studie, omdat toekomstige studenten me op open dagen bijvoorbeeld vaak vroegen hoe je nou op zo’n school binnenkomt en hoe je een goed portfolio samenstelt.

Ik zag ook vaak dat er studenten waren die niet werden toegelaten.

“Ze werden dan niet per se afgewezen omdat ze geen talent hadden, maar doordat ze hun proces niet goed konden toelichten.”

Ze wisten bijvoorbeeld vragen over hun werk niet te beantwoorden. Er bestaan wel vooropleidingen die je helpen bij de voorbereiding, maar die zijn vaak prijzig. Ook duren ze soms wel een half jaar, waarbij je elke zaterdag aanwezig moet zijn. Dat is best intens voor een 18-jarige die ook bezig is met zijn eindexamen.

Een kortere online cursus leek me daarom perfect. Zo heb ik zelf ook de mogelijkheid om locatie-onafhankelijk te werken.”

Wat moet je doen om tot een Art & Design school toegelaten te worden?

“Je moet een uitgebreid portfolio maken en een motivatiebrief schrijven. Hierna volgt er nog een interview, waarin vragen worden gesteld over jezelf en je werk. Daarom vond ik het bij mijn cursus ook zo belangrijk dat ik ze help van A tot Z. Bij een vooropleiding wordt toch vaak gefocust op het portfolio.”

Hoe ziet jouw online cursus eruit?

“De cursus heeft drie onderdelen. Allereerst is het belangrijk om een goede basis en fundering te leggen, dus behandelen we verschillende materialen, vormen en kleuren, en leer je hoe je inspiratie kunt vinden en kunt vertalen naar je eigen werk.

Daarna volgt een introductie van verschillende disciplines, van mode tot product design en van grafische vormgeving tot trends. In dit gedeelte ga je ook grote opdrachten maken voor in je portfolio. Ten slotte behandelen we de motivatiebrief en het interview.

De cursus bestaat uit korte video’s van 1 à 2 minuten, met af en toe een uitschieter van vijf minuten. Natuurlijk vind ik het met mijn achtergrond belangrijk dat de video’s visueel aantrekkelijk zijn. De video’s zijn daarom opgenomen in een onwijs mooie setting die past bij het onderwerp. Als we het hebben over fotografie, zie je bijvoorbeeld dat er allemaal oude camera’s zijn uitgestald.

Sophie van Atelier Nouveau

Naast de opdrachten is er ook een reflectieboek. Deze pak je er elke keer bij als je een opdracht hebt gedaan. Je beantwoordt hierin een aantal vragen over de opdracht, zodat je je eigen proces begint te begrijpen. Hier wordt namelijk naar gevraagd in het interview.”

Wat is jouw achtergrond?

“Ik kwam uit een ondernemersgezin, maar na mijn opleiding ben ik toch in loondienst gaan werken. Dat hoort zo, dacht ik, en die onzekerheid was niets voor mij. Ik heb bij heel interessante bedrijven leuke banen gehad, maar na een tijdje begon het dan toch te knagen. Is dit het nou? Moet ik hier elke dag naar toe?

Ik ben uiteindelijk toch mijn eigen visueel communicatiebureau gestart en dat doe ik nu nog steeds naast Atelier Nouveau.”

Had je hiervoor al eens een cursus ontwikkeld?

“Nee, vanaf het begin heb ik er daarom hulp bij gezocht. Ik vind het leukste aan ondernemen dat je zoveel leert en zo snel groeit.

“Maar je hoeft het echt niet allemaal alleen te doen, het wiel opnieuw uit te vinden.”

Bovendien ik vind het superleuk om met mensen samen te werken. Van Simone Plukkel heb ik bijvoorbeeld de structuur van een cursus geleerd. Zij kwam ook met het idee om eerst de basis te leggen in de cursus, voordat je meteen in het diepe springt.

We zijn nog steeds aan het leren wat er allemaal bij komt kijken. Een jaar geleden had ik bijvoorbeeld nog nooit van mailfunnels gehoord. Tegenwoordig is dat eigenlijk één van de kanalen waaruit we de meeste sales halen.”

Waarom heb je ervoor gekozen om je cursus internationaal aan te bieden?

“In eerste instantie wilde ik ‘m het liefst gewoon alleen aan Nederlanders aanbieden. Dan kon ik de video’s ook lekker in het Nederlands doen. Maar mijn vriend overtuigde me om de video’s ook in het Engels op te nemen. De coach die me hielp met mijn Engels voor de video’s, overtuigde me er weer van om de video’s alleen in het Engels te doen. Je kunt ze namelijk gewoon ondertitelen en veel Nederlandse kunst & designscholen zijn ook internationaal.

Naast Nederland blijkt de cursus heel erg in Amerika aan te slaan. Daar is al helemaal veel concurrentie. 70 procent wordt niet aangenomen bij een Art & Design school. De Verenigde Staten zijn bovendien enorm groot. Leuk zo’n vooropleiding bij een school aan de andere kant van het land, maar dat is natuurlijk niet handig als je nog op de middelbare school zit.

We boren deze markt aan door social media advertenties te plaatsen, waarvoor we een extern bureau voor hebben ingeschakeld. Nu we merken dat het zo goed aanslaat in de VS hebben we ook een coach in de hand genomen die ons meer over deze markt leert. De tone of voice zou in Amerika bijvoorbeeld heel anders moeten zijn dan hier in Nederland.”

Wat zijn je toekomstplannen met Atelier Nouveau?

“Dit jaar staat heel erg in het teken van automatisering en het bijschaven van het product. Ik heb onwijs veel ideeën voor de toekomst, hoe ik Atelier Nouveau kan uitbouwen. Zo wil ik op een gegeven moment ook mensen gaan helpen die na de kunstopleiding in een gat vallen, omdat ze niet weten wat ze nu gaan doen.

Het lijkt me ook waanzinnig leuk om mensen offline op te zoeken door langs te gaan op middelbare scholen in Amerika. Zo kan ik mensen enthousiasmeren en zorgen dat er geen talent verloren gaat.”

Meer interviews met ondernemers

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Sophie van Atelier Nouveau ontwikkelde een online cursus die toekomstige kunststudenten begeleidt bij hun toelating
Sluiten