Solo naar een evenement gaan spannend? Na deze gids niet meer

In je eentje naar een evenement gaan? Nee joh, klinkt het stemmetje in je hoofd. Al is dat best jammer, want soms wil je nu eenmaal erg graag naar dat evenement, maar krijg je niemand mee. Daarom schreven we een gids waardoor je dat angstige stemmetje in je hoofd voor goed gaat negeren.

Klinisch psycholoog Heather Glubo legt uit dat er héél veel mensen zijn die niet graag in hun eentje naar sociale evenementen gaan. Dat komt omdat ons lichaam een natuurlijke stressreactie vertoont wanneer we nieuwe mensen ontmoeten. Toch zijn er manieren om deze stressgevoelens de kop in te drukken, en wel deze.

Zo ga je voortaan gewoon solo naar een evenement

Voor je de deur uitgaat:

1. Spreek jezelf moed in

First things first: nog voor je de deur uitgaat, is het tijd om negatieve gedachten voor goed te schrappen uit je gedachtencyclus. Negatieve self-talk helpt je namelijk geen stap verder.

Spreek jezelf beter wat moed in à la: “ik ben een sociaal wezen en I got this!”. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat positieve self-statements uitspreken over jezelf je zelfwaarde kunnen verhogen.

2. Wees mindful

Natuurlijk maak je je zorgen over wat er allemaal mis kan gaan als je in je eentje op een evenement aankomt, maar waarom denk je niet aan wat er allemaal wél goed kan gaan?

Door een paar oefeningen in mindfulness te doen voor je de deur uitgaat, doorbreek je de keten van angstige gedachten. Weet je niet waar je moet beginnen? Deze 7 meditatie video’s zijn ideaal om je gedachten naar het nu en hier te brengen.

3. Adem drie keer diep in en uit

Wist je dat de manier waarop we ademen kan bepalen hoe we ons voelen en denken? Hoe trager we ademenen, hoe meer we gedachten en gevoelens op elkaar kunnen afstemmen.

Vlak voor een evenement helpt het dan ook om een paar keer diep adem te halen. Dit is een natuurlijke manier om stress en negatieve gedachten in de kiem te smoren.

4. Stel doelen voor jezelf

Bedenk zelf van tevoren wat je wil bereiken door naar het evenement te gaan. Wil je je netwerk uitbreiden? Wil je een paar waardevolle gesprekken voeren?

Door jezelf dit soort doelen op te leggen, groeit het besef dat je meer controle hebt over het verloop van zo’n avond dan je zou denken. Uiteindelijk is het immers wat jij er van maakt!

Tijdens het evenement: 

5. Maak oogcontact met anderen en ga in het midden van de ruimte staan

Zou jij snel toestappen op iemand die zich verlegen in een hoekje verbergt? Waarschijnlijk niet. Als je wil dat mensen je benaderen, zorg dan dat je er benaderbaar uitziet.

Dat doe je door je centraal op te stellen en oogcontact te maken. Dat klinkt scary, we know, maar de kans dat mensen op je afstappen wordt zo veel groter!

6. Zoek een open groepje op

Ken je het gevoel dat iedereen elkaar al lijkt te kennen en dat jij als enige niemand kent? Dan is het een kwestie van in te schatten welk groepje mensen er open en benaderbaar uitziet. Stap 2? Ga erop af.

Zodra er een stilte in het gesprek valt, grijp dan je kans om iets aan de conversatie toe te voegen. Een goeie openingszin is bijvoorbeeld: “jullie onderwerp trok mijn aandacht, ik kom er even bijstaan.”

7. Herinner jezelf eraan dat je iets positiefs doet

Always look at the bright side of life, right? En dat geldt zéker voor evenementen waar je in je eentje naartoe gaat. Want ja, daar zijn wel degelijk ook voordelen aan gekoppeld.

Je kan namelijk kiezen waar je zelf gaat en staat, je kiest zelf met wie je in gesprek gaat en je kan precies naar huis gaan op het moment dat je daar zin in hebt. En da’s toch heel positief allemaal?

8. Aanvaard je grenzen

Solo naar een evenement gaan is voor velen een serieuze stap buiten de comfort zone. En hoe sterk we dat ook aanmoedigen, soms mag je ook even op je rem gaan staan.

Socializen op zo’n evenement eist namelijk best wat energie van je, vooral als je van nature introvert bent. Beslis voor jezelf waar je grenzen liggen en wees blij als je al met één waardevol gesprek naar huis gaat.

Meer over netwerken

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Solo naar een evenement gaan spannend? Na deze gids niet meer
Sluiten