Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Solliciteren 10 februari 2019

Solliciteren als je zwanger bent: doen of niet?

Als je net zwanger bent, kan het zijn dat je toch een baan nodig hebt. Misschien was je al een tijdje op zoek naar een baan of ben je net gestopt bij je huidige job. Maar wat doe je dan? Ga je solliciteren als je zwanger bent of toch beter niet?

Het brengt een hoop vragen met zich mee als je denkt aan een baan zoeken terwijl je zwanger bent. Wij zetten de overwegingen even voor je op een rijtje.

Solliciteren als je net zwanger bent

Naar een baan zoeken is soms al lastig genoeg. Maar als je zwanger bent, wordt de moeilijkheidsgraad nog een tikkie hoger. Want: vertel je dit eerlijk of niet? En naar wat voor baan zoek je?

Als je net zwanger bent, is het heel belangrijk om bij het solliciteren rekening te houden met de werkzaamheden. Ga voor een baan waarvan je de werkzaamheden zolang mogelijk uit kan voeren. Kies dus niet voor een fysiek zware baan, maar eerder voor iets waarbij je veel kan zitten, zoals een kantoorbaan.

Eerlijk zijn of niet

Moet je dan eerlijk vertellen dat je zwanger bent tijdens je sollicitatie? Niet per se. Als je net zwanger bent, hoef je dit niet te melden. Het is alleen voor jezelf wel handig om met bepaalde punten rekening te houden. Zo begin je natuurlijk altijd met een proefperiode. Na de proefperiode, weten ze waarschijnlijk wél dat je zwanger bent en dan is er altijd de kans (hoe lullig dit ook is) dat je contract niet verlengd wordt.

Je kunt dit van twee kanten bekijken. Of je denkt: ‘ik heb dan in ieder geval nog een paar maanden gewerkt en geld verdient’, of je bent eerlijk. Eerlijkheid duurt het langst, zeggen ze. En ook in dit geval, is eerlijk zijn de beste optie.

Waarom je beter eerlijk kan zijn

Als je het op de sollicitatie vertelt, dan weten ze er al van. Ze kunnen er dan zelf voor kiezen om voor iemand anders te gaan, mochten ze liever niet iemand in dienst willen nemen die zwanger is.

Kiezen ze wél voor jou, dan weet je dat je bij dit bedrijf goed op je plek zit, ook al ben je zwanger. Het bedrijf respecteert de situatie, is bereid om er samen een oplossing voor te zoeken en heeft vertrouwen in jou.

Solliciteren als je al langer zwanger bent

Ben je al een wat langere periode zwanger? Dan kan je ook gerust gaan solliciteren. Het bedrijf kan besluiten om je pas aan te nemen na je zwangerschap en -verlof. Ook dit is mogelijk. Je start dan gewoon een paar maanden later met de functie, maar je kunt je er wel alvast op voorbereiden.

Het ligt dus geheel aan jouw situatie en het bedrijf waar je solliciteert. Het is in ieder geval wel verstandig om open kaart te spelen en een baan te kiezen met werkzaamheden die je aan kan. Niet geschoten is altijd mis, dus gewoon er voor gaan als je dat wilt!

Meer over solliciteren

Reageer op artikel:
Solliciteren als je zwanger bent: doen of niet?
Sluiten