Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Solliciteren 24 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

Vragen die je tijdens je sollicitatie kunt verwachten

Na alle vreugde die je voelt als je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, slaat de stress in. Maar die stress is nergens voor nodig als je je goed voorbereid. En dat doe je door alvast antwoorden te bedenken op het vragenvuur. Ga je binnenkort solliciteren? Deze vragen kun je verwachten.

Het bedrijf zag je spetterende CV en originele motivatiebrief, maar weet verder nog niet wie je bent. Oftewel: ze willen je leren kennen. Hierdoor weten ze pas echt of je geschikt bent voor de functie. En dat doen ze door lastigste vragen op je af te werpen. Maar als je je hierop voorbereidt, overleef je dit zonder stress.

Veel gestelde sollicitatievragen

Waarom zouden wij juist jou moeten kiezen?

Bedenk waarom ze jou moeten kiezen en niet Sophie van het eerste jaar uit je economie-opleiding. De meeste mensen zeggen dat ze creatief en flexibel zijn, maar ga na wat jou nu écht onderscheidt. Waar jij goed in bent. Vergeet niet om voorbeelden te noemen om het te onderbouwen (heel belangrijk!).

Wat zijn je sterke en zwakke punten?

In het kader van solliciteren en vragen die je kunt verwachten, is dit een klassieker. Hier wordt vrijwel altijd naar gevraagd. Noem je zwakke punten liever verbeterpunten en zorg dat ze aansluiten bij de functie. Het heeft geen zin om te zeggen dat je goed kunt figuurzagen als je bij een videobedrijf solliciteert.

Noem 3 positieve en 3 negatieve eigenschappen van jezelf

Deze vraag lijkt op de voorgaande. Het verschil is dat ze ook kunnen vragen wat een vriend of vriendin over je zou zeggen in dit geval. Noem eigenschappen die nog door de beugel kunnen. Kom je altijd te laat? Laat dat achterwege. Ben je chaotisch? Vertel dat wel. Chaotische mensen zijn vaak creatief. Zeg wel dat je eraan werkt om dit te verbeteren en noem een voorbeeld waaruit dat blijkt.

Deze indruk maakt de kleur van je kleding bij je sollicitatiegesprek

Kun je wat over jezelf vertellen?

Dit lijkt een simpele vraag, maar stiekem valt er veel van dit antwoord af te lezen. Zeg niet alleen je naam en woonplaats, maar vertel ook je hobby’s. En dan wel de hobby’s die aansluiten bij het werk. Solliciteer je ergens op de redactie? Vertel dan dat je ook een blog hebt waarvoor je in je vrije tijd schrijft (indien dit zo is, natuurlijk). Zo weten ze dat je het niet alleen als werk wilt doen, maar dat je het ook echt leuk vindt en er al mee bezig bent.

Meer vragen die je kunt verwachten

 • Waar zie jij jezelf over vijf of tien jaar?
 • Wat verwacht je van het werk hier?
 • Wat wil je leren?
 • Waarom heb je juist naar deze functie gesolliciteerd? (En niet voor… *andere functie of de concurrent*)
 • Wat kan jij voor het bedrijf betekenen?
 • Waar staat … in ons bedrijf voor?
 • Noem een idee voor ….
 • Wat vind jij dat er beter kan in ons bedrijf / Wat zou jij veranderen?
 • Hoe ga je met conflicten om?
 • Wat doe je als het stressvol wordt?
 • Hoe ben je in een groep?
 • Wat is je passie?

Bedenk vast de antwoorden en de bijbehorende voorbeelden voor deze sollicitatievragen en je fietst al zingend door het sollicitatiegesprek heen. Plus: je ontdekt ook meteen of het bedrijf wel echt iets voor jou is en aansluit bij wat jij wilt en kan. En dat is wel zo belangrijk.

Solliciteren? Deze vragen mogen ze je niet stellen

Het is ook goed om te weten dat er vragen zijn die jouw potentiële werkgever je niet mag stellen, zoals vragen over privézaken of jouw gezondheid. Op de website van de Rijksoverheid vind je een mooi overzicht van de vragen waar je geen antwoord op hoeft te geven. Weet je dat ook weer!

Gesprek gehad maar afgewezen? Zo herpak je je weer

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Vragen die je tijdens je sollicitatie kunt verwachten
Sluiten