Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Solliciteren 26 november 2018

Solliciteren: deze vragen stel jij zelf aan je toekomstige werkgever

Yay! Je mag op sollicitatiegesprek komen bij misschien wel je droombaan. Daar wil je je natuurlijk op voorbereiden. Een goede voorbereiding is het halve werk. En ook al worden de vragen vooral aan jou gesteld, jij moet er ook een paar paraat hebben. Deze sollicitatievragen kun je zelf stellen aan de recruiter. 

Solliciteren lijkt op daten

Zie een sollicitatiegesprek als een soort date. Een gesprek tussen twee (of drie) mensen, met dezelfde interesses. Onthoud dat het er niet alleen om gaat dat het bedrijf jou wil hebben, jij moet hen ook willen. En om erachter te komen of het bedrijf goed bij je past, moet je tijdens je sollicitatie vragen stellen. Dat doe je bij je eerste date ook. Hoop ik.

Door vragen te stellen bij je sollicitatie toon je interesse. Vragen ze of je nog iets van hen wilt weten en je antwoord is: “nee, niet echt”? Dan kan het overkomen alsof het je allemaal niet zoveel boeit of dat je niet goed hebt opgelet tijdens het gesprek.

Solliciteren: vragen die je zelf kunt stellen

Ga je solliciteren? Vragen stellen is een belangrijk aspect van het complete gesprek. Het is slim om minstens vier vragen te bedenken die je wilt stellen. Grote kans dat er al twee worden beantwoord tijdens het gesprek, dus dan heb je er nog twee achter de hand. Deze sollicitatievragen kun je stellen.

Hoeveel jaar werk jij hier al?

Door deze vraag te stellen toon je interesse in de persoon die tegenover je zit. Zo laat je zien dat jij hen ook wilt leren kennen, in plaats van alleen het vragenvuur dat op jou wordt afgeworpen te overleven.

Wat willen jullie binnen een jaar (of vijf jaar) bereiken?

Hiermee peil je of dat wat het bedrijf wil bereiken iets is waar jij aan kan én wil bijdragen. Is dit het geval? Speel er dan met jouw antwoord meteen op in hoe jij hen daarbij zal gaan helpen. Gooi er een beetje humor in en je hebt meteen een streepje voor.

Hoe ziet een werkdag eruit?

Vraag naar de routines, waar begin je ’s ochtends vroeg mee, hoe ziet de dag eruit bij bedrijf X. Zo kun je vast bedenken of de gang van zaken iets voor jou is en of jij jezelf dat werk ziet doen.

Wat willen/kunnen jullie mij leren?

Deze vraag laat zien dat je leergierig bent en jezelf verder wilt ontwikkelen. Je werkt niet alleen om geld te verdienen, maar ook om jezelf op zowel het werk als op persoonlijk vlak verder te laten groeien. Het is natuurlijk ook belangrijk wat het bedrijf jou kan bieden.

Ook handig: In deze outfits scoor jij je nieuwe baan (sollicitatie outfit tips)

Wat is de meest gewaardeerde karaktereigenschap binnen het bedrijf?

Je vraagt nu eigenlijk aan welke karaktereigenschap je moet voldoen. Je weet zelf of je hierover beschikt én je weet wat voor collega’s je in huis gaat hebben. Of op kantoor, beter gezegd.

Zijn er teamuitjes of vrijdagmiddagborrels?

Werken draait niet alleen om het werken zelf, maar ook om het contact met collega’s. Je ziet ze immers (in de meeste gevallen) vaker dan je eigen vrienden en familie. Met deze sollicitatievraag laat je zien dat je je collega’s wilt leren kennen en in bent voor wat gezelligheid.

Kun je een salarisindicatie geven?

Afhankelijk van de persoon die tegenover je zit en of hij/zij hier iets over te zeggen heeft, is dit een vraag die je zeker kunt stellen. Toch spannend om dit tijdens het eerste gesprek te doen? Stel de vraag dan zeker tijdens je tweede gesprek. Onderhandelcoach Merel van der Wouden leert ons dat het juist assertief staat om hierover te beginnen. “Als het salaris veel te laag is en jullie gaan er echt niet uitkomen, dan verdoen jullie allebei jullie tijd,” aldus Merel.

Solliciteren: vragen is goed

Een sollicitatiegesprek is altijd tweerichtingsverkeer. Zij ondervragen jou, maar jij mag dat ook bij hun doen. Het moet voor beide partijen goed voelen. Zie het daarom eerder als een gezellig kennismakingsgesprek, dan een mondeling examen. Stel daarom ook gerust een vraag tijdens het gesprek zelf als je iets wilt weten. Get it girl!

Ben je het niet geworden? Zo herpak je je weer na een afwijzing op je sollicitatie

Reageer op artikel:
Solliciteren: deze vragen stel jij zelf aan je toekomstige werkgever
Sluiten