Solliciteren? 5 rode vlaggen tijdens een sollicitatiegesprek

We kunnen het er waarschijnlijk allemaal over eens zijn dat solliciteren naar een nieuwe baan vaak ongemakkelijk is. Jij vertelt over jezelf, zij vertellen iets over het bedrijf. Maar wist je dat je tijdens datzelfde sollicitatiegesprek ook 5 belangrijke rode vlaggen kunt spotten, waardoor je de baan uiteindelijk toch níét meer wilt?

Deze 5 situaties zou je tijdens of na een sollicitatiegesprek moeten herkennen als ‘foute boel’.

1. De sollicitatieprocedure duurt eindeloos

Het is gebruikelijk om verschillende rondes in sollicitatieprocedures te moeten doorlopen – helemaal wanneer je hebt gesolliciteerd op een senior of leidinggevende rol. Maar als de gesprekken tijdens de sollicitatieprocedure nutteloos aanvoelen, dan is dat geen goed teken.

Moet jij telkens binnen een paar dagen paraat staan voor een nieuw gesprek (waar je overigens steeds dezelfde vragen moet beantwoorden), maar duurt het ontzettend lang voordat jíj hoort of je door bent naar de volgende ronde? Of hebben ze je gevraagd of je gratis aan projecten wilt werken om jezelf ‘te bewijzen’? Denk dan nog even goed na of je wel bij dit bedrijf wilt werken.

Bovenstaande voorbeelden zijn namelijk een teken van een slechte organisatie binnen het bedrijf, maar ook van disrespect tegenover jou. Als je je nu al gefrustreerd voelt over de gang van zaken bij het bedrijf, is de kans groot dat dat gevoel niet meer weggaat.

2. De sollicitatieprocedure is té makkelijk

Daar tegenover staat dat het ook geen goed teken is als de sollicitatieprocedure té makkelijk is. Was de interviewer totaal niet geïnteresseerd in jouw antwoorden, en stelde hij oppervlakkige vragen die iedereen goed zou kunnen beantwoorden? Het is dan goed mogelijk dat er haast bij is om de rol waarvoor jij gesolliciteerd hebt op te vullen.

Ook lezen: Zo beantwoord je gekke vragen tijdens een sollicitatiegesprek

3. Door het gesprek komt een ongezonde work-life balance naar voren

Komen er tijdens het sollicitatieproces zinnen als ‘het maakt niet uit hoe laat het is, we gaan pas naar huis als het project af is’ en ‘we vinden het tof wat we doen, dus soms werken we ook in de weekenden’ voor? Waak dan voor jouw work-life balance. Grote kans dat er namelijk ook van jóú verwacht wordt om ‘s avonds langer door te gaan, of in de weekenden te komen werken.

Als je dat prima vindt, go for it. Maar als je liever niet 24/7 klaar wilt staan voor je werk, dan is dit wellicht niet het juiste bedrijf voor jou.

4. Je voelt je gepest of gediscrimineerd tijdens het solliciteren

Het is misschien ongebruikelijk, maar in sommige bedrijven kiezen ze ervoor om je tijdens het solliciteren voor het blok te zetten en een stressvolle situatie te creëren. Om je uit de kast te lokken, om zo te zien hoe jij reageert in bepaalde situaties. Je gaat zelfverzekerd en enthousiast jouw sollicitatie in, maar komt er boos, onzeker of teleurgesteld uit. Wacht – wat is er zojuist gebeurd?

Wordt jouw werkervaring niet serieus genomen? Worden al jouw prestaties de grond in geboord en als onbelangrijk bestempeld? Of kan je tijdens de hele sollicitatie niet uitpraten omdat de persoon van het bedrijf constant door je heen praat? Tenzij het écht je droombaan is, zouden wij heel snel weglopen.

5. De vragen tijdens de sollicitatie zijn te persoonlijk

Het is gebruikelijk dat er naar jouw persoonlijke interesses en hobby’s gevraagd wordt tijdens een sollicitatie. Maar té persoonlijke vragen zijn absoluut niet nodig.

Je zou tijdens een sollicitatie niets hoeven te vertellen over je politieke voorkeur, of je op mannen of vrouwen valt, of je misschien van plan bent om binnenkort te trouwen of kinderen te krijgen. Krijg je deze vragen (of een andere vraag waar jij je totaal niet prettig bij voelt) naar jouw hoofd geslingerd, dan ben je niet verplicht om hierop te antwoorden.

Ook interessant: Op deze vragen hoef je geen antwoord te geven tijdens een sollicitatiegesprek

Meer lezen over solliciteren?

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Solliciteren? 5 rode vlaggen tijdens een sollicitatiegesprek
Sluiten