Met deze tips kom jij door je sollicitatiegesprek heen

Een sollicitatiegesprek is bepalend voor je toekomst. Het is daarom belangrijk dat je jezelf van je beste kant laat zien. En daar kun je je op voorbereiden. Hoe? Wij geven je handige tips om te solliciteren!

Een eerste indruk kun je maar één keer maken. We willen natuurlijk dat die eerste indruk positief is, zodat je ook positief herinnerd wordt. Zeker bij het solliciteren is dat een pre, want hoe sleep je anders die baan binnen? Gelukkig voor jou gaat solliciteren je makkelijk af met deze tips.

Solliciteren tips: wat je moet weten

Kom op tijd

Een gevalletje: ‘Ja, duh..’, maar toch is ‘ie heel belangrijk. Als je te laat komt, staat er meteen al een minnetje voor je eerste indruk. Vertrek daarom op tijd en reken extra reistijd voor file. Houd rekening met vertraging als je met het OV gaat, want we weten het allemaal: de NS is niet te vertrouwen. En ga al helemaal op tijd weg als je weet dat je regelmatig verdwaalt en jij en Google Maps geen beste vrienden zijn.

Wees goed verzorgd

Is je nagellak afgebladderd? Verwijder deze dan van je nagels. Zorg dat het er mooi op zit, of helemaal niet. Neem een lekkere douche van tevoren, zodat je je ook fris voelt, doe een subtiel luchtje op (niet te veel!). Verzorg jezelf simpelweg goed van te voren. Het maakt dat je zelfverzekerder in je schoenen staat en komt ook serieus over naar de werkgever.

Maak je schoenen schoon

Je hoeft echt niet per se op hakken aan te komen op een sollicitatiegesprek. Maar wat wel belangrijk is, is dat je schoenen goed verzorgd zijn. Zorg daarom dat je nette, schone schoenen draagt of maak deze van tevoren schoon.

De juiste kleding

Kleed je passend en in de stijl van het bedrijf. Doe daarom altijd eerst wat onderzoek naar het bedrijf waar je gaat solliciteren, zodat je weet wat je aan moet. Kun je nog wel wat tips gebruiken? Wij delen hier onze sollicitatie outfittips met je!

Lach

Lachen wordt gezien als teken van succes en zelfverzekerdheid. Ook krijg je er een open houding van, waardoor mensen eerder op je af zullen stappen en met je willen praten. Laat die glimlach van je dus lekker vaak zien. Let er wel op dat je lach oprecht is. Een neppe lach valt op en dat werkt juist tegen je.

Stevige handdruk

Geef een stevige handdruk bij de ontmoeting. Niemand heeft graag een slap vaatdoekje vast. Dat komt ook onzeker over. Knijp daarom wat harder en trek je hand niet meteen weer terug. Knijp de hand van de ander ook weer niet helemaal fijn, maar probeer een goede tussenweg te vinden. Vergeet ook niet om hierbij oogcontact te maken. (Zoveel regels…)

Bereid je voor op het gesprek

Je weet dat je vragen kunt verwachten op een sollicitatiegesprek. Bereid je daarom voor op deze vragen en bedenk alvast de antwoorden. Maar bedenk ook alvast minstens vier vragen die je zelf wilt stellen aan het bedrijf. Vind je dit lastig? Wij hebben hier wat voorbeeldvragen voor je die je kunt stellen aan de recruiter. En dit zijn vragen die jij kunt verwachten.

Let op je houding en lichaamstaal

Sta je graag met je armen over elkaar? Doe dat maar even niet. Je ziet er zo nogal gesloten en onzeker uit. En dat is niet bepaald de indruk die je wilt geven, right? Aan tafel kun je het beste je armen boven tafel houden. Zo kom je geïnteresseerd over. Als we zenuwachtig zijn, zitten we vaak aan ons gezicht of zijn onze sieraden ineens heel interessant om aan te frutselen. Let hier ook op.

Toon belangstelling

Het doel van een sollicitatiegesprek is niet alleen dat het bedrijf jou leert kennen, maar ook dat jij hen leert kennen. Het is en blijft tweerichtingsverkeer. Toon daarom ook zelf belangstelling in de persoon tegenover je door persoonlijke vragen te stellen, zoals: ‘Hoe lang werk je hier zelf al?’ en: ‘Hoe zou jij de bedrijfscultuur beschrijven?’.

Blijf altijd positief

Was je vorige baan op z’n zachtst gezegd niet wat je ervan had verwacht? Jammer zeg. Maar dat maken we allemaal wel eens mee. Vertel dit niet tijdens een sollicitatiegesprek. Praat nooit negatief over je vorige baan en/of werkgever. Grote kans dat ze er vanuit gaan dat je ook zo over hen gaat praten. En dat willen ze natuurlijk niet. Probeer daarom – hoe lastig het ook kan zijn in sommige gevallen – positief te blijven en laat achterwege waar je niks positiefs over kunt vertellen.

Niet liegen

Soms wil je zo graag die baan, dat je wel een leugentje om best wil doet. Maar geen van beide heeft er iets aan als jij zegt dat je video’s kan editen en vervolgens niet eens weet hoe je geluid onder de beelden plaatst. Een klein beetje overdrijven kan, maar ga niet liegen. Vroeg of laat val je toch door de mand.

Bereid je dus goed voor op een sollicitatiegesprek, want dat is al het halve werk. Het zorgt er ook voor dat je minder zenuwachtig bent, wat ook weer in je voordeel werkt. Win-win! Probeer naast al deze tips om te solliciteren ook vooral gewoon lekker jezelf te blijven. Fingers crossed!

Ook interessant: Maak deze fouten tijdens je sollicitatiegesprek vooral niet

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Met deze tips kom jij door je sollicitatiegesprek heen
Sluiten