Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Solliciteren 6 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Solliciteren onder werktijd? Zo pak je dat aan

Heb je een baan, maar zit je er niet helemaal op je plek? Of wil je toch liever ergens anders werken waar je meer verdient? Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je een andere baan wilt. Maar hoe doe je dat als je elke dag werkt van 9 tot 5? Dan zit er maar één ding op: solliciteren onder werktijd.

Het kan spannend zijn om te solliciteren onder werktijd. Want: mag dat onder werktijd? En wat geef je als reden waarom je afwezig bent? Zeg je eerlijk dat je gaat solliciteren of doe je een leugentje om bestwil? Wij geven je tips.

Solliciteren onder werktijd

Als je een 9-tot-5-baan hebt, is de kans groot dat je sollicitatiegesprek onder werktijd valt. Bedrijven nodigen je immers vaak uit in de ochtend of in de middag. Maar bij een ander bedrijf solliciteren als je aan het werk bent, wordt meestal niet op prijs gesteld.

Een werkgever mag je er vrij voor geven, maar je verlof wordt dan niet doorbetaald. Je moet dus zelf een vrije dag opnemen als je gaat solliciteren. Het is immers geen afspraak zoals de dokter of tandarts, dus het mag niet onder werktijd.

Wel of niet eerlijk zijn

Oké, je neemt er dus een vrije dag voor op. Maar vertel je eerlijk wat je gaat doen? Dat ligt geheel aan de situatie. Ben jij sowieso van plan om te stoppen en/of wil het bedrijf toch al van jou af? Dan zou je het eerlijk kunnen zeggen.

Toch is het in de meeste gevallen slimmer om het niet te vertellen. Je gooit ook geen schoenen weg voordat je nieuwe hebt en dat geldt ook bij je baan. Stel je vertelt dat je gaat solliciteren en je wordt niet aangenomen, dan betekent dat dat je nog even bij je huidige baan blijft en de sfeer zal er niet beter op worden. De werkgever weet dat hij een (goede) werknemer kwijt kan raken en hij of zij kan nu minder vertrouwen in je hebben.

Beter een leugentje om bestwil

Je kunt dus het beste een vrije dag opnemen en een smoesje verzinnen waarom je die dag vrij wilt zijn. Misschien voel je je schuldig, maar het verpest de sfeer in ieder geval niet, mocht je toch nog blijven hangen bij je huidige baan. Daarnaast kun je je ook nog wat beter voorbereiden op het sollicitatiegesprek als je een vrije dag hebt.

En als je aangenomen wordt bij je nieuwe droombaan, dan maakt het ook niet meer uit dat je bij je huidige werk een vrije dag minder op te nemen hebt, toch?

Meer over solliciteren

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Solliciteren onder werktijd? Zo pak je dat aan
Sluiten