Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Carrière 11 nov 2018

Dit zet je in je motivatiebrief bij het solliciteren op je droombaan

Ben jij een echte teamplayer? Heb je geen 9-tot-5-mentaliteit? Een vlotte pen? Creatief? Nou, die vacatures meestal niet. Maar als je wilt opvallen, moet jouw motivatiebrief als je gaat solliciteren wél creatief zijn. Waar moet een goede motivatiebrief aan voldoen? Hoe bouw je ‘m op? Wij delen onze sollicitatietips en tricks met je.

De motivatiebrief

Ga je solliciteren? In je motivatiebrief vertel je waarom jij die baan zo graag wilt en waarom jij de geschikte persoon bent voor de functie. Het is daarbij belangrijk dat je brief opvalt, want met jou zijn er nog honderd anderen die op die baan azen. Opvallen is key.

Solliciteren: motivatiebrief schrijven

Hoe schrijf je dan zo’n goede motivatiebrief waarmee je uit die torenhoge stapel springt? Wij vertellen het je. Maar eerst maken we even schoon schip: gooi alle typische sollicitatie termen die je kent overboord en wees jezelf.

De klassieke: ‘Ik zag de vacature en werd meteen enthousiast’-tekst doet menig mens in slaap sukkelen. Dus waag het niet om met deze zin te beginnen! (Grapje, maar geen grapje).

De opbouw van een motivatiebrief

De opbouw van een motivatiebrief is zoals de meeste teksten. Je hebt een inleiding, middenstuk en een slot. Het is handig om deze structuur aan te houden.

De inleiding

De inleiding van de brief moet meteen de aandacht van de lezer trekken. Is je inleiding saai? Kans dat ze je brief niet eens verder lezen. Maak het daarom persoonlijk en begin met een anekdote of gooi er humor in. Kijk ook altijd naar wat er in de vacature staat en wat er over het bedrijf te vinden is. Hier kan je op inspelen.

Zo stond er eens in de vacature: ‘Help jij ons uit de brand?’. Waarop ik reageerde met: ‘Natuurlijk’, riep ik. Ik griste de rode brandblusser van de muur en haastte mij meteen naar de eerste trein richting Amsterdam. Deze roeping is mij op mijn lijf geschreven. Ander voorbeeld: ‘Ja, ik wil’, riep ik enthousiast uit. De ring mag nog even achterwege blijven, maar aan een contract bij bedrijf X wil ik me graag binden. Je merkt het al, ik roep nogal vaak. Maar het punt is dat je inleiding alles behalve standaard moet zijn.

Middenstuk

Stel dit in zo’n drie alinea’s op. Begin met jezelf voor te stellen. Je vertelt wie je bent en wat je hobby’s zijn. Vertel over je ervaringen: je werk, studie en opdrachten die je binnen hebt gehaald en waar je trots op bent.

Ook leg je hier uit waarom jij zo geschikt bent voor de functie. Koppel hier meteen naar de eisen die gesteld worden in de vacature en vertel wat jij kan toevoegen aan het bedrijf. Belangrijk is om voorbeelden te noemen. Ben je creatief of goed in het oplossen van problemen? Noem dan meteen een voorbeeld waaruit dat blijkt. Zo bewijs je dat ook weer meteen.

Wees niet te bescheiden om je kwaliteiten te benoemen. Maar weet ook dat je nog veel te leren hebt en niet alles al kan. Vertel daarom naast wat jij te bieden hebt, ook wat je wilt leren, hoe jij jezelf wilt ontwikkelen en waarom je denkt dat dat bij bedrijf X kan.

Slot

Sluit je brief passend af. Dit kan door een leuke terugkoppeling te maken naar je inleiding. Maar ook door nog even kort samen te vatten waarom jij bij het bedrijf past en graag op gesprek wilt komen om dit verder toe te lichten. Of gewoon een andere creatieve manier, want: stand out, girl!

Solliciteren is opvallen 2.0

Wil je helemaal opvallen met je sollicitatiebrief? Verwerk deze dan op een creatieve manier. Maak bijvoorbeeld een video waarin je motivatie naar voren komt of een mini boekje of magazine waar je ook meteen je portfolio in doet.

Belangrijk is dat je lekker jezelf bent en dit ook door laat schemeren in je motivatie. Blijf dicht bij jezelf, doe waar jij je goed bij voelt. Uiteindelijk is het doel om een baan te vinden die op je lijf geschreven is.

Mag je op gesprek komen? Maak deze veelgemaakte fouten in ieder geval niet!

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Dit zet je in je motivatiebrief bij het solliciteren op je droombaan
Sluiten