Solliciteren: dit zet je in de mail als je gaat solliciteren op een vacature

Je hebt zojuist de vacature van je dromen gelezen en kan niet wachten om er op te reageren. Nadat je je motivatiebrief hebt geschreven, moet je alles natuurlijk versturen via de mail. Maar wat zet je eigenlijk in de mail bij het solliciteren? Wij helpen je een handje.

Solliciteren: de mail

Er zijn een paar dingen die je moet weten voordat je een mail verstuurt om te solliciteren bij je droombaan. Zoals de aanhef, wat zet je er nu precies in? En andere belangrijke punten die je misschien over het hoofd ziet. Daarom hebben wij hier wat tips voor je.

Zorg dat je de naam weet

Allereerst is het belangrijk dat je de naam van de persoon weet waar je naartoe mailt. Dit maakt het persoonlijk en wordt altijd gewaardeerd. Probeer hier daarom achter te komen. Vaak staat bij de vacature naar wie je moet mailen en staat daar dus een naam bij, maar speur het internet af als dit niet zo is.

Schrijf de naam foutloos

Heb je de naam kunnen ontrafelen? Lekker bezig. Nu komt uitdaging 2: schrijf deze naam foutloos. Als je Mathilda heet en mensen blijven maar Mathilde schrijven, dan is dat gewoon irritant. “Het staat er toch?! Hoe moeilijk is goed lezen?”. Je staat met je eerste indruk al een streepje achter als je de naam verkeerd schrijft. Let hier daarom op.

De aanhef

Belangrijk is om te weten wat voor bedrijfscultuur er heerst. Is het bedrijf heel formeel? Begin dan met ‘Geachte *naam*’. Is het bedrijf informeel, gebruik dan ‘Beste *naam*’. Staat er nergens een naam vermeld? Ga dan voor de veilige manier: Geachte heer/mevrouw. Of als je het geslacht weet, alleen meneer of mevrouw. Nog beter.

De inhoud van de mail

De inhoud van de mail bij het solliciteren hoeft niet eens zoveel tekst te zijn. Vertel dat je de vacature bent tegengekomen of een andere manier waardoor je in aanraking bent gekomen met het bedrijf. Dit kan als volgt: ‘Naar aanleiding van de vacature op de website, solliciteer ik graag naar functie X bij bedrijf Y.’ En indien je telefonisch contact hebt gehad van te voren: ‘Naar aanleiding van het telefonische contact met *naam*, solliciteer ik bij deze naar functie X en bij bedrijf Y.’

Motivatiebrief & CV

Je motivatiebrief zet je altijd in de bijlage. Net als je CV. Voeg bij je CV altijd een foto toe, zodat ze meteen een goed beeld van je hebben. En nee, liever geen selfie met een goed glas wijn, maar een spontane foto van jou op je best. Verwijs in je sollicitatiemail altijd naar je motivatiebrief en CV die in de bijlage te vinden is.

Sollicitatie kleding tips: outfits waarin jij je droombaan scoort

Portfolio

Heb je een mooi, digitaal portfolio gemaakt om je gemaakte opdrachten te laten zien? Goed bezig! Ook deze zet je in de bijlage en je verwijst ernaar in de mail.

Afsluiting sollicitatiemail

Laat weten dat je hoopt spoedig van ze te horen en dat je je motivatie graag verder wilt toelichten in een gesprek. Zo kan je jezelf natuurlijk pas echt laten zien. Sluit af met: ‘Met vriendelijke groet, *naam*’.

Extra tip: Vergeet ook niet je telefoonnummer en je e-mailadres onderaan erbij te zetten. Zo kunnen ze snel en gemakkelijk je gegevens vinden en je bellen als je de gelukkige bent die op gesprek mag komen. En nu maar duimen…

Meer lezen over solliciteren?

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Solliciteren: dit zet je in de mail als je gaat solliciteren op een vacature
Sluiten