Dit type persoonlijkheid heeft moeite met sollicitatiegesprekken (en zo rock je die toch)

Solliciteren roept natuurlijk bij de meeste mensen wel wat stress op, maar voor introverten voelt solliciteren toch nog nét iets ongemakkelijker aan. Een introvert houdt er nou eenmaal niet van om in de schijnwerpers te staan en om zichzelf te bewijzen. En dat is nu nét waar het bij solliciteren om draait. Toch hoeft solliciteren geen verloren zaak te zijn, lees maar even mee met deze tips.

Niet elke introvert is hetzelfde, en niet elke introvert is als de dood voor solliciteren. Maar als jij je van nature liever op de achtergrond houdt, dan kan solliciteren knap lastig worden. Voor iedereen die zich hierin herkent, zetten we daarom onze beste sollicitatietips op een rijtje.

Tips om een sollicitatiegesprek te rocken met een introverte persoonlijkheid

1. Introvert zijn is niet slecht

Je mag als introvert dan misschien niet zo graag in de spotlight staan, dat wil nog niet zeggen dat je meteen gaat falen tijdens een sollicitatiegesprek. Wees dus niet onzeker, je introverte eigenschappen (zoals goede luistervaardigheden!) zullen een troef zijn bij het geven van bedachtzame antwoorden.

Lees ook: Introvert? 7 redenen waarom een CEO jou moet aannemen

2. Bereid je voor

Een sollicitatiegesprek is misschien intimiderend, maar dat wordt al een stuk minder lastig zodra je jezelf voorbereid op  te verwachten vragen. Probeer daarom op voorhand goed te weten wat je wil antwoorden op volgende vragen:

  • Vertel eens iets over jezelf?
  • Wat zijn de verantwoordelijkheden en taken bij je huidige baan?
  • Wat zijn jouw belangrijkste prestaties in het verleden geweest?
  • Welke obstakels heb je gekend?
  • Welke skills en vaardigheden heb je de laatste jaren ontwikkeld?
  • Hoe werk je in team?

Zodra je hier een antwoord op hebt, wordt die intimiderende context al gauw een stuk minder erg, toch?

Lees ook: Vragen die je tijdens je sollicitatie kunt verwachten

3. Zet je skills in om een indruk van je werkgever te krijgen

Als introvert kom je graag dingen te weten over anderen, liever dan dat je zelf in de spotlight staat. Maar dit is erg voordelig in het geval van solliciteren. Want als introvert kan je als geen ander je concentratie erbij houden en focussen op aspecten waar extraverten geen aandacht aan besteden. En dat is een enorm competitief voordeel!

Zoek op voorhand allerlei kennis over de organisatie op en vorm zo een beeld over de organisatiecultuur. Op die manier kan je zelf ook vragen stellen aan de interviewer en kan je inspelen op de organisatiecultuur in de manier waarop je antwoord geeft.

4. Denk aan de STAR-methode

Ken jij de STAR-methode al? In feite is het een handig trucje dat je kan helpen bij het opbouwen van goede antwoorden. De letters van STAR staan voor Situatie, Taak, Actie en Reactie. Stellen ze jou een vraag, dan is het een kunstje om al deze aspecten in je antwoord te verwerken.

Bijvoorbeeld: wanneer heb jij bewezen dat je op zelfstandige basis kan werken? Zorg dat je in je antwoord zowel de achtergrond context (Situatie) schetst, als je precieze Taak, wát je daar verricht hebt (Actie) en tot welke Resulaten dat heeft geleid. Handig!

5. Oefen met iemand die je vertrouwt

Heeft een goede vriend of een familielid een halfuurtje tijd? Vraag hem/haar dan om een kort rollenspel te spelen waarbij hij/zij de interviewer is. Op die manier kan je al ‘n keertje oefenen in een informele setting en kan die persoon je ook feedback geven. Sta open voor feedback en commentaar, alleen zo kan je groeien.

6. Gebruik ontspanningsmethoden net voor het interview

Nadert het sollicitatiegesprek? Stress is normaal, maar gelukkig zijn er heel wat manieren om stress de kop in te drukken. Ga op voorhand een uurtje sporten om je hoofd fris te houden of doe enkele ademhalingsoefeningen (zoals deze korte meditaties). Dat werkt echt!

Meer over sollicitatiegesprekken?

8 toffe printables voor je vision board?

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ze gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Dit type persoonlijkheid heeft moeite met sollicitatiegesprekken (en zo rock je die toch)
Sluiten