Dit moet je weten als je gaat solliciteren in de zomer

De gedachte is vaak dat actief in de zomer op zoek naar een baan gaan niet zoveel zin heeft. Iedereen is toch op vakantie? Wij zochten uit of je echt beter je zoektocht kan staken. Voordat je een pauze neemt met het solliciteren, zijn er een aantal dingen die je moet weten.

De vacatures blijven komen

Uit onderzoek blijkt dat bedrijven, HR specialisten en recruiters echt niet allemaal op vakantie zijn, en vaak gewoon doorwerken. Dat niet alleen: de vacatures die openstaan willen ze graag gevuld hebben voor de drukke periode na de zomer weer start.

Er is minder concurrentie

Dat veel werknemers van bedrijven op vakantie zijn, betekent ook dat veel job hunters ook weg zijn. Tel daarbij de mythe op dat solliciteren in de zomer geen zin heeft (die vooral in het buitenland overigens hardnekkig is), en de kans is groot dat jij opvalt omdat je wél in de zomer solliciteert.

Let op: solliciteer je voor een junior functie? Denk eraan dat studenten vlak voor de zomer hun papiertje halen en nu ook hard op zoek zijn. Nog een reden om te solliciteren tussen je ijsjes en strandbezoeken door.

De procedure kan wel langer duren

Het blijft natuurlijk een feit dat veel mensen op vakantie gaan in de zomerperiode. Als jij een sollicitatieprocedure doorloopt met meerdere gesprekken, kan het zijn dat dit langer duurt dan in andere periodes van het jaar. Misschien krijg je wel wat later feedback op je proefopdracht.

Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde tijd om een functie in te vullen zo’n 20 tot 35 procent langer duurt in de zomer, onder andere omdat het moeilijker is om afspraken in te plannen met alle benodigde personen.

Kortom: je hebt misschien iets meer geduld nodig in de zomer, maar alsnog is het belangrijk om ieder geval die brieven de deur uit te sturen.

Je outfit voor je sollicitatie

Als je uitgenodigd wordt voor een gesprek is het tijd om je outfit te bepalen. Maar wat doe je aan als het buiten enorm warm is? We hopen dat niet te hoeven vertellen, maar slippertjes zijn natuurlijk een no go. Net als ieniemienie shorts en shirtjes. Zelfs als het veertig graden buiten is, is het goed om representatief voor de dag te komen. Je wil een goede eerste indruk maken.

Maar goed, je wilt natuurlijk niet druipend van het zweet binnenkomen. Denk daarom aan een doekje waar je je hoofd mee kan deppen, draag stoffen waar je eventuele zweetplekken niet in ziet of niet krijgt (vermijd synthetische stoffen) of kleed je om vlak voordat je de deur binnenstapt.

Succes!

Meer sollicitatietips

8 toffe printables voor je vision board?

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ze gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Dit moet je weten als je gaat solliciteren in de zomer
Sluiten