Solliciteren: dit is alles wat je moet weten over solliciteren

Op zoek naar een nieuwe baan? Dan ga je natuurlijk solliciteren. Of je nu al jarenlange werkervaring hebt en toe bent aan een nieuwe uitdaging, of dat je net bent afgestudeerd en voor het eerst gaat werken. Solliciteren blijft een vak an sich.

Je bent op zoek naar de baan van je dromen en daar mag je best de tijd voor nemen. Daarnaast ben je natuurlijk niet de enige die op die gewilde baan aast.

Ben je op zoek naar leuke vacatures? Het is handig om vacaturesites met een overzicht aan banen te checken, zoals Jooble.org, maar ook op LinkedIn komt veel leuks voorbij.

Alles wat je moet weten over solliciteren

Daarom is het ook belangrijk dat je opvalt. Een beetje creativiteit kan geen kwaad en je moet weten wat je wilt. Dit is alles wat je moet weten over solliciteren.

E-mail solliciteren

Ook al spreek je iemand van het bedrijf face-to-face of telefonisch, er is alsnog een grote kans dat jij via een e-mail contact op moet nemen met het bedrijf. Daarnaast ontvangen ze natuurlijk ook graag je CV en motivatiebrief. Maar hoe pak je zo’n e-mail nu aan? Wij leggen je uit wat je in deze mail schrijft.

Solliciteren: dit zet je in de mail als je gaat solliciteren op een vacature

Motivatiebrief

Bedrijven krijgen talloze motivatiebrieven van potentiële kandidaten binnen. De truc is om op te vallen, zodat jouw motivatiebrief uit die torenhoge stapel springt.

Dit zet je in je motivatiebrief bij het solliciteren op je droombaan

Tips voor je sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek is bepalend voor je toekomst. Een goede voorbereiding is daarom het halve werk. Wij hebben daarom handige tips voor je die je voorbereiden op je sollicitatiegesprek.

> Met deze tips kom jij door je sollicitatiegesprek heen

Vragen die je kunt verwachten

Een goede sollicitatie begint bij de juiste voorbereiding. Je krijgt natuurlijk altijd vragen tijdens een sollicitatie. Er zijn er een aantal waar je eigenlijk standaard op kunt rekenen. Het is belangrijk dat je je goed voorbereid op deze vragen die je kunt verwachten.

> Vragen die je tijdens je sollicitatie kunt verwachten

Vragen die jij zelf kunt stellen

Het is belangrijk dat jij je voorbereid op de vragen die je krijgt. Maar het is minstens zo belangrijk om vragen voor te bereiden die jij hen kunt stellen. Zo toon je interesse en kom je erachter of jij bij het bedrijf ook op je plek zit.

> Solliciteren: deze vragen stel jij zelf aan je toekomstige werkgever

Kledingtips sollicitatiegesprek

Yay! Je mag op gesprek komen bij misschien wel je droombaan. Nadat je je vreugdedansje hebt gedaan, slaat de paniek toe. Want: wat doe je aan? Je wilt natuurlijk wel een goede indruk maken. Dit zijn onze kledingtips voor een sollicitatie.

Sollicitatie kleding tips: outfits waarin jij je droombaan scoort

Kleding kleur tijdens solliciteren

Heb je na onze sollicitatie kledingtips wel een outfit in gedachten, maar ben je er nog niet helemaal over uit in welke kleur? Deze indruk maakt de kleur van je kleding bij je sollicitatiegesprek.

Deze indruk maakt de kleur van je kleding bij je sollicitatiegesprek

Slechte eigenschappen

Een vraag die je bijna altijd kunt verwachten, is: ‘Wat zijn je slechte eigenschappen?’. Zorg dat je antwoord nog enigszins positief is én aansluit op de functie waar je solliciteert. Hoe? Dat leggen wij je uit.

Deze slechte eigenschappen kan je noemen als je gaat solliciteren

Solliciteren tweede gesprek

Hoera! Je bent door het eerste gesprek heen gekomen! Nu mag je op het tweede gesprek. Maar wat kun je van dit gesprek verwachten? En waar ga je het over hebben? Vooral het salaris en de arbeidsvoorwaarden zijn onderwerpen die nu aan bod komen.

> Een tweede sollicitatiegesprek? Dit kun je verwachten tijdens het solliciteren

Onder werktijd solliciteren

Heb je op dit moment een 9-tot-5-baan en ben je op zoek naar iets nieuws? Zeker als je vijf dagen in de week werkt, zit er waarschijnlijk niets anders op dan solliciteren onder werktijd. Maar hoe doe je dat eigenlijk? En hoe vraag je daar vrij voor?

Solliciteren onder werktijd? Zo pak je dat aan

Solliciteren als je zwanger bent

Solliciteren als je zwanger bent kan vervelend zijn. Toch is het soms nodig. Zeg je dan eerlijk dat je zwanger bent tijdens het solliciteren of beter niet? Wij denken van wel en dit is waarom.

> Solliciteren als je zwanger bent: doen of niet?

Deze vragen hoef jij niet te beantwoorden tijdens je sollicitatie

Soms krijg je ongewenste vragen tijdens je sollicitatie. Maar wist je dat je lang niet altijd antwoord hoeft te geven op die vragen? Sterker nog: sommige vragen mogen ze niet eens aan je stellen tijdens een sollicitatie.

Op deze vragen hoef je geen antwoord te geven tijdens een sollicitatiegesprek

Alles over solliciteren

Wij denken dat – met al deze info over solliciteren – jouw sollicitatiegesprek nu helemaal goed moet komen. Bereid je dus goed voor, wees lekker jezelf en houd in gedachte wat jij zoekt in een baan en belangrijk vindt. Good luck! 

Op zoek naar nog meer tips? Neem ook eens een kijkje bij al onze artikelen over solliciteren.

Reageer op artikel:
Solliciteren: dit is alles wat je moet weten over solliciteren
Sluiten