Tessa Ham
Tessa Ham Solliciteren 29 jan 2022

6 sollicitatievragen die je vanwege de pandemie kunt verwachten

Een goede voorbereiding is het halve werk zeggen ze ook wel, en dat is ook zeker waar bij een sollicitatiegesprek. Door van tevoren na te denken over vragen die gesteld kunnen worden, kom je niet alleen met betere antwoorden. Het is ook een goede manier om je zenuwen de baas te blijven.

Eerder maakten we al de ultieme lijst met 75 vragen die je kunt verwachten bij een sollicitatiegesprek. Maar vanwege de pandemie die nu alweer twee jaar duurt, kun je inmiddels ook vragen verwachten die daarmee te maken hebben.

Sollicitatievragen door de pandemie

Vacaturesite Indeed deed rondvraag bij werkgevers en maakte een lijstje van de meest gestelde sollicitatievragen over de pandemie.

1. Ben je gevaccineerd?

Dat roept waarschijnlijk bij jou zelf een vraag op: mag een werkgever dit überhaupt vragen? Volgens de Rijksoverheid wel, als een werkgever dit maar niet vastlegt. Bovendien ben je niet verplicht om hier antwoord op te geven (al maakt dat de kans dat je de baan krijgt wellicht kleiner).

Ook goed om te weten: werkgevers moeten wel een goede reden hebben om dit te vragen. De vraag zal dan ook waarschijnlijk het meest worden gesteld in de gezondheidszorg en door werkgevers die personeel zoeken voor contactberoepen, aldus Indeed.

2. Welke vorm van flexibel/hybride werk zoek je?

Het is goed om voor het sollicitatiegesprek na te denken over de manier waarop jij het fijnst werkt. Misschien wil je het liefst je eigen werkdag inplannen, zodat je ‘s ochtends vroeger kunt beginnen of juist ‘s avonds langer door kunt gaan.

Indeed raadt aan om hier in het sollicitatiegesprek over te beginnen als de werkgever dit niet doet. Als werknemer heb je namelijk vaak het wettelijke recht om flexibel werk aan te vragen.

3. Hoeveel dagen wil je thuiswerken?

Aansluitend op de vorige vraag is dit ook een sollicitatievraag die door de pandemie vaak gesteld wordt. Uit onderzoeken blijkt dat de meeste mensen twee tot drie dagen per week op kantoor of op locatie willen werken, en de andere dagen vanuit huis. Dat kun je in gedachte houden bij je antwoord. Maar kijk vooral wat jij het prettigste vindt en zie de vraag als kans om samen tot een oplossing te komen.

4. Hoe zou je het vinden om niet dagelijks contact met je collega’s te hebben?

Sommige mensen vinden het vele thuiswerken heel fijn, anderen missen het contact met de collega’s heel erg. Volgens Indeed is het goed om open te zijn over je ervaringen van de afgelopen jaren en samen manieren te bedenken waarop je je betrokken kunt voelen bij je collega’s.

5. Kun je goed vanuit huis werken?

De ontwikkeling naar remote werken is door de pandemie in een stroomversnelling terechtgekomen. Werkgevers hebben door corona ontdekt dat veel werknemers thuis ook gewoon productief zijn. Als het bedrijf in de toekomst ook veel vanuit huis blijft werken, zal deze vraag zeker gesteld worden.

Tip van Indeed: dit is het ideale moment om te vragen naar een thuiswerkvergoeding of een tegemoetkoming voor het inrichten van je werkplek (bijvoorbeeld voor het kopen van een bureaustoel of een extra beeldscherm).

6. Wat zijn je ervaringen tot dusver met de pandemie?

Dit is jouw kans om te praten over de ervaringen – binnen en buiten je werk – die je persoonlijke en loopbaankeuzes hebben beïnvloed. Bespreek bijvoorbeeld hoe je prioriteiten zijn veranderd sinds het begin van de pandemie en wat het je allemaal heeft geleerd.

Tip: bereid je niet alleen voor op het sollicitatiegesprek door deze vragen te bekijken, maar kijk ook eens op de pagina waar al onze sollicitatietips zijn verzameld.

7 dingen die je absoluut niet moet zeggen tijdens een sollicitatiegesprek

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
6 sollicitatievragen die je vanwege de pandemie kunt verwachten
Sluiten