Sollicitatiegesprek? Zo laat kun je het beste aankomen

Binnenkort een sollicitatiegesprek? Dan maak je je waarschijnlijk al genoeg zorgen over hoe formeel je je moet opstellen en welke eigenschappen je wel en niet moet noemen – maar daar komt dan óók nog die kwestie bij over het tijdstip waarop je moet arriveren. Een halfuur te vroeg, lijk je dan over-ambitieus? Precies op tijd, is dat netjes of juist te riskant? Help!

Gelukkig stelde Huffington Post een aantal experts vragen over dit onderwerp. En zij kunnen je precies vertellen hoe laat je nou precies moet aankomen om een goede indruk te maken.

Hoe laat moet je aankomen bij een sollicitatiegesprek?

Uit alle antwoorden komt een vrij duidelijke richtlijn: streef ernaar om ongeveer 15 minuten voor je sollicitatiegesprek te arriveren op het kantoor. Als je inderdaad op dat tijdstip arriveert kom je lekker ijverig over en is er bovendien genoeg tijd om langs de receptie te gaan (als die er is) en een eventuele lift of trap te nemen. En als degene met wie je een afspraak hebt eerder tijd heeft, zit jij al mooi klaar.

Tegelijkertijd heb je wat speling: zelfs met wat extra stoplichten of een open brug onderweg ben je nog op tijd, maar dan gewoon vijf of tien minuten eerder.

Te vroeg of te laat aankomen

Te laat aankomen bij een sollicitatiegesprek wordt als not done ervaren, omdat het zou wijzen op een gebrek aan inzet of motivatie. Natuurlijk zijn er bepaalde uitzonderingen, zoals meerdere uitvallende treinen, maar probeer het in ieder geval koste wat het kost te vermijden. Als je nog een stuk moet lopen vanaf de parkeerplaats of bushalte, zorg dan bijvoorbeeld dat je de route al goed hebt uitgezocht.

Tegelijkertijd is eerder dan vijftien minuten te vroeg aankomen vaak ook niet slim, omdat je dan het schema van je potentiële werkgevers in de war schopt. Zelfs als ze je gewoon laten wachten tot de tijd van de oorspronkelijke afspraak, is er een kans dat ze zich een beetje opgejaagd of zelfs gefrustreerd voelen, en niet weten wat ze nou met jou aan moeten – en dat moet je natuurlijk niet hebben. Bovendien kan té ambitieus ook een beetje wanhopig lijken.

Meer tips voor je sollicitatiegesprek:

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Sollicitatiegesprek? Zo laat kun je het beste aankomen
Sluiten