Sollicitatiegesprek rocken? Met deze 8 stappen lukt dat zonder twijfel!

Sollicitatiegesprek voor de boeg? Spannend! Waar de ene hier erg rustig onder blijft, is solliciteren voor de ander een ware nachtmerrie. Identificeer jij je met die laatste categorie? Lees dan deze acht stappen, waardoor ook jij het volgende sollicitatiegesprek zal rocken.

We sommen acht cruciale tips op om je volgende sollicitatiegesprek tot een groot succes te maken.

Met deze 9 stappen ga je je sollicitatiegesprek rocken

1. Ken je CV door en door

Als je op voorhand een CV hebt opgestuurd, zorg dan ook dat je door en door weet wat erin staat. Wees voorbereid en vertel je verhaal! Zorg dat je prima kan uitleggen wat je gestudeerd hebt en welk carrièretraject je hebt afgelegd.

2. Draag gepaste kleding bij je sollicitatiegesprek

Onderschat nooit het belang van een bedrijfscultuur! Solliciteer je voor een baan in de creatieve sector? Zorg dat je outfit ook enige creativiteit uitstraalt. Ga je voor een baan in een gereputeerde organisatie die enige prestige uitstraalt? Stem je outfit hier op af. De eerste indruk die ze van jou krijgen is goud waard.

Lees ook: Sollicitatie kleding tips: outfits waarin jij je droombaan scoort

3. Zorg dat je weet waar je moet zijn en kom op tijd

Kom nooit (maar dan ook nooit) te laat. Je wil toch niet met een negatieve noot aan je sollicitatiegesprek beginnen? Hou er rekening mee dat je in de file kan staan of dat je niet overal een parkeerplaats hebt. En oh ja: Google Maps en flitsmeister zijn je beste vriend als het om files ontwijken gaat!

4. Weet waarom je een goede fit bent voor de baan

Als je niet kunt uitleggen waarom je een goede match bent voor deze job, mag je ook niet verwachten dat je de baan krijgt. Het beste bereid je dan ook voor waarom jij vindt dat je geschikt bent voor de functie. Gebruik hiervoor voorbeelden uit je dagelijks leven om aan te tonen waarom ze jou moeten kiezen.

Must read: Solliciteren als je zwanger bent: doen of niet?

5. Focus op de open vacature, niet op je eigen ontwikkelingsplannen

Bij een sollicitatie willen mensen voornamelijk horen dat jij je gaat inzetten voor de openstaande functie. Een veel gemaakte fout tijdens sollicitaties is om te snel uit te weiden over persoonlijke ambities om te groeien binnen een organisatie. Toch is het verstandiger om eerst en vooral te focussen op hoe je jezelf gaat bewijzen in de openstaande vacature. First things first!

6. Zoek achtergrondinformatie over de organisatie

Verwacht niet dat een organisatie je snel zal aannemen als je geen enkele achtergrondkennis over hen hebt. Zorg dus dat je zowel je eigen achtergrond en verhaal kent als dat van de organisatie.

7. Bereid vragen voor voor tijdens je sollicitatiegesprek

Zorg er altijd voor dat je een aantal vragen voorbereidt voor je aan je solliciatiegesprek begint. Vraag naar de organisatiecultuur, de manier waarop de organisatie groeit en hoe zij de toekomst zien. Tijdens een eerste ronde wordt aangeraden om vragen over salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden te vermijden.

Lees ook: Deze vragen stel jij zelf aan je toekomstige werkgever tijdens een sollicitatiegesprek

8. Weet waarom je je vorige job hebt verlaten

Wees voorbereid op de vraag waarom je je vorige organisatie hebt verlaten. Probeer hierop steeds zo positief mogelijk te antwoorden, ook al is de waarheid soms iets minder rooskleurig.

Et voilà, zo kan je de stress weer een streepje voor zijn!

Meer over solliciteren?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Sollicitatiegesprek rocken? Met deze 8 stappen lukt dat zonder twijfel!
Sluiten