Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Solliciteren 27 augustus 2020

5 beginnersfouten in een sollicitatiebrief die je de baan kosten

Je hebt misschien al tig sollicitatiebrieven gestuurd, zonder uitgenodigd te worden op gesprek. Waar kan dat door komen? Een sollicitatiebrief is tricky. Het is een perfecte tool om te laten zien waarom jij geschikt bent voor de baan. Het kan die voet tussen de deur zijn. Maar het is ook heel makkelijk om fouten te maken. De verkeerde toon, niet genoeg uitleg of een beginnersfoutje en je komt terecht op de ‘nee’-stapel.

Dit zijn 5 manieren oorzaken waarom je sollicitatiebrief op de nee-stapel komt en je kunt fluiten naar die baan.

1. Je hebt er niet genoeg tijd voor genomen

Het internet staat vol met tips die je kunnen helpen om de baan te bemachtigen. Lees je goed in voordat je jouw sollicitatiebrief schrijft, en je kunt fouten voorkomen. Dan weet je bijvoorbeeld dat je nooit meer je brief moet beginnen met het saaie ‘Naar aanleiding van uw vacature…’ en zeg je geen ‘Beste mevrouw’, als het eigenlijk een meneer is.

Als je enthousiast bent, is het logisch dat je nú je sollicitatiebrief wil versturen. Maar neem de tijd om je research te doen. Niet alleen door tips op te zoeken voor je sollicitatiebrief, maar ook door meer informatie op te zoeken over het bedrijf. Dat helpt je weer bij het schrijven van een overtuigende sollicitatiebrief. Als er op te merken is aan je brief dat jij je hebt ingelezen, betekent dit namelijk dat je echt geïnteresseerd bent.

Lees ook: 3 manieren om je sollicitatiebrief te starten als je de naam niet weet

2. Je herhaalt je cv

Je sollicitatiebrief zou je cv moeten aanvullen, het moet geen kopie zijn (maar dan in lopende zinnen). Dan verdoe je gewoon de tijd van degene die jou eigenlijk op gesprek zou moeten uitnodigen. Je sollicitatiebrief is dus niet de plek om weer je werkervaring op te sommen.

Je sollicitatiebrief is jouw kans om je passie en enthousiasme te laten zien voor de functie en voor het bedrijf. Probeer situaties en anekdotes te geven waaruit dit blijkt. Iedereen kan namelijk zeggen dat ze houden van dit werk. Ter illustratie: solliciteer je voor de functie van kok? Dan vertel je in je brief dat je vroeger om zes uur opstond om voor school 24Kitchen te kijken. Nog beter: vertel wat jou enthousiasme voor het bedrijf kan betekenen (zie tip 5).

3. Je gebruikt een standaard versie

Oké, je bent hard op zoek naar een nieuwe baan. Dus solliciteer je als een malle bij elk bedrijf dat maar een vacature heeft openstaan. Daar is op zich niets verkeerds aan. Toch is het ook dan belangrijk om een nieuwe brief te schrijven voor het bedrijf en de functie waarop je solliciteert. Een HR-manager of werkgever wordt namelijk niet echt warm van een standaardbrief die zo naar ieder ander bedrijf gestuurd kan zijn.

Schrijf een sollicitatiebrief die specifiek aansluit op de vacature, de functie en het bedrijf. Onderschat niet wat voor groot verschil dit kan maken.

Lees ook: Dit zet je in je motivatiebrief bij het solliciteren op je droombaan

4. Je benadrukt waar je ervaring en skills mist

Bijna niemand weet alle bulletpoints in een vacature met gevraagde ervaring en skills af te kruisen. Als je bepaalde kennis of ervaring niet hebt die wel nodig is voor de baan, zal je cv dat echt wel laten zien. Het is dus niet nodig om dit in je brief te benadrukken: ‘Ik weet dat ik geen ervaring heb met …, maar ik ben erg leergierig en krijg snel nieuwe vaardigheden onder de knie’. Dit plaatst alleen maar een spotlight op het feit dat je niet gekwalificeerd bent.

Zelfs als je vroegere werkervaring niet aan lijkt te sluiten op deze nieuwe functie, is het verstandig te focussen op de elementen en geleerde lessen die je wél kunt meenemen naar de nieuwe rol.

5. Je bent gefocust op wat het bedrijf voor jou kan doen

Het is logisch dat je duidelijk wil maken hoe enthousiast je wel niet bent over het bedrijf: “Ik ben al van jongs af aan fan van het bedrijf, het zou veel voor mij betekenen als ik op gesprek mag komen”. Dat is allemaal leuk en aardig, maar de andere persoon is meer geïnteresseerd wat jij voor het bedrijf kan betekenen, in plaats van andersom.

Natuurlijk is het goed om je enthousiasme over het bedrijf te benoemen, maar doe dit op een manier die aantoont waarom dat goed is voor beide partijen. Ter illustratie: “Ik was blij jullie openstaande vacature te vinden, want ik volg het bedrijf al sinds de start-up fase. Mijn kennis van jullie achtergrond en missie, betekent dat ik meteen kan bijdragen aan het bedrijf.”

Lees ook: 5 tips om op te vallen met de openingszin van je sollicitatiebrief

Reageer op artikel:
5 beginnersfouten in een sollicitatiebrief die je de baan kosten
Sluiten