Op deze vragen hoef je geen antwoord te geven tijdens een sollicitatiegesprek

Gefeliciteerd! Je bent uitgenodigd op gesprek voor die baan die je zo graag wilt. Natuurlijk wil jij je goed hebben voorbereid op dit gesprek. Want een goede voorbereiding is het halve werk, toch? En toch bereiden we ons alleen voor op de vragen die we kunnen verwachten. Je zal nu vast denken: ‘ja duh, logisch’ en dat is het ook. Maar het is ook goed om te weten dat er vragen zijn die ze niet aan je mogen stellen tijdens je sollicitatie.

Wait, what? Ze mogen je niet van alles en nog wat vragen? Nee, dat is niet helemaal waar. Ze mogen je alleen niet over je gezondheid en je privéleven vragen. Als ze dit wel van je vragen hoef je er geen antwoord op te geven. Weet je dat ook weer!

Must read: De 7 meest gemaakte fouten tijdens een sollicitatiegesprek

Waarom mogen ze niet alles vragen tijdens een sollicitatie?

Oké, even voor de duidelijkheid. Je potentiële werkgever mag je tijdens een sollicitatie natuurlijk wel de vragen stellen die relevant zijn voor de baan, bijvoorbeeld: “Als horecamedewerker moet u een aantal uren (bijvoorbeeld 4 uur) achter elkaar staand werken. Kunt u dat volhouden zonder tussentijds te gaan zitten?” Op deze vragen moet je natuurlijk gewoon antwoorden. Maar wat zijn nou dan die vragen waar je niet op hoeft te antwoorden tijdens een sollicitatie?

Alle vragen die te maken hebben met je gezondheid en/of je privé-leven zijn de vragen waar je potentiële werkgever je niks over mag vragen. Waarom niet? Omdat dit geen geldige redenen zijn om een kandidaat niet aan te nemen. Aan vrouwen mag de potentiële werkgever bijvoorbeeld niet vragen of ze een kinderwens hebben. Dit is handig voor een werkgever om te weten, omdat een vrouw tijdens de zwangerschap recht heeft op zwangerschapsverlof en dus geen arbeid verricht. Dit kan dus ook een reden zijn om de vrouwelijke kandidaat niet aan te nemen.

Vragen die je tijdens je sollicitatie kunt verwachten

Verboden vragen tijdens een sollicitatie

Maar wat zijn nou een paar voorbeelden van vragen die ze je niet mogen stellen tijdens een sollicitatie? Neem een voorbeeld aan onderstaand lijstje:

  • Ben je zwanger? Of ben je van plan zwanger te raken?
  • Ben je gelovig?
  • Val je op mannen of op vrouwen?
  • Welke politieke partij heeft je voorkeur?
  • Ben je moslim?

Er zijn enkele uitzonderingen waarin sommige van deze vragen wel gesteld mogen worden.

Hoe moet je antwoorden op deze vragen?

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk simpel. Je hoeft namelijk helemaal niet te antwoorden. Vind je dat een beetje knullig staan tijdens zo’n sollicitatie? Dan zijn er wel verschillende manieren hoe je hierop kunt reageren. Bijvoorbeeld: “Is er een bepaalde reden waarom deze vraag over mijn privésituatie van belang is?” of “Waarom is dat voor deze functie van belang?” 

Hoe dan ook, je hoeft echt niet te antwoorden op deze vragen. Ze zijn niet van belang en mogelijk word je daardoor niet aangenomen. Belangrijk is dat je al helemaal niet moet antwoorden omdat je denkt dat je anders moeilijk of misschien wel kinderachtig bezig bent.

Gesprek gehad maar afgewezen? Balen! Zo herpak je je weer

Meer informatie over je sollicitatie?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Op deze vragen hoef je geen antwoord te geven tijdens een sollicitatiegesprek
Sluiten