De 5 grootste fouten die ik tegenkwam toen ik een freelance redacteur zocht

Een paar weken geleden zocht ik voor een andere website een freelance redacteur. De opdracht: stuur een creatieve mail met cv en motivatiebrief. We kregen er onwijs veel reacties op, de één beter dan de ander. We haalden er ook een learning uit: dit zijn 5 fouten zou je beter níét kunt maken in je sollicitatie mail.

We delen deze fouten niet om die sollicitanten af te branden (integendeel zelfs!), maar juist om andere freelancers te behoeden voor dezelfde fout. Want van elkaar kunnen we leren, toch?

1. Spelfouten

Ik had niet gedacht dat ik deze bovenaan zou zetten, maar spelfouten kwamen jammer genoeg echt nog heel veel voor. Natuurlijk tikt niemand honderd procent foutloos en ik durf te wedden dat er in mijn teksten ook weleens een spelfout staat. Maar een belangrijke tekst als een sollicitatie zou je zeker nog drie keer moeten checken. Zelf, en door iemand anders.

Het dieptepunt? Een sollicitant had de naam van de website waarvoor ze solliciteerde fout geschreven in het onderwerp van de mail.

2. Een cv zonder enige opmaak

Wanneer je een cv of sollicitatie stuurt zonder enige opmaak, heb ik niet het idee dat je er erg je best voor gedaan hebt. Tegenwoordig zijn er zo veel makkelijke manieren om je cv een sausje te geven, dat we niet begrijpen dat mensen dit níét doen.

Om eerlijk te zijn: als je een plain cv of motivatiebrief stuurt, zonder foto’s of kleur, is de kans groot dat we je cv vergeten. Hoe goed jouw werkervaring ook is. En al helemaal als je solliciteert voor een creatieve baan – laat zien dat je creatief bent! Daarmee verhoog je jouw kans op die baan of opdracht aanzienlijk.

> Interessant: Kan ik werken voor een concurrent? 5 dingen die je moet weten voor je je baan opzegt

3. Geef afbeeldingen en je cv een relevante naam

Een sollicitatie mail met alleen afbeeldingen in plaats van documenten (in dit geval: een screenshot van eerder geschreven artikelen, een screenshot van het cv en een screenshot van een getikte motivatiebrief), oké. Daar kan ik me nog bij neerleggen.

Maar alle afbeeldingen hadden ook nog de naam “Screenshot 2871.jpg” t/m “Screenshot 2885.jpg”. Dat ziet er niet alleen onprofessioneel uit, maar is ook onhandig omdat ik niet in één oogopslag kan zien op welke afbeelding de eerdere artikelen staan, en op welke afbeeldingen het cv te vinden is. Re-name dus altijd je screenshots, mocht je die willen gebruiken.

4. Wees niet te eager

Als je een sollicitatie verstuurt, weet je dat het soms even kan duren tot een mail beantwoord wordt. Er komen veel sollicitaties binnen, en we kunnen niet altijd meteen op iedereen reageren. Vaak willen we er nog een nachtje over slapen.

Toch kreeg ik na twee weekenddagen al een mail van een sollicitant met de vraag of ik de e-mail goed ontvangen had, en of er al een keuze gemaakt was. Dat is toch wel een beetje gretig. Heb je na een week nog niets gehoord, dan kan je gerust even aan de bel trekken. Maar overdrijf niet.

> Ook even goed lezen: Solliciteren: dit zet je in de mail als je gaat solliciteren op een vacature

5. Irrelevante interesses

Als laatste wil ik afsluiten met iets waar ik om gelachen heb, maar wat (in onze ogen) niet helemaal de bedoeling is van een cv. Ik vond het fijn om te zien dat mensen interesses en side hustles op hun cv hadden staan. Interesse in fotograferen, Photoshop en reizen kan namelijk heel goed van pas komen in de creatieve branch.

Maar interesses als ‘Chateau Meiland’ bovenaan je interesselijst (I’m not even kidding), daarmee kom je niet professioneel over. Doe dat daarom maar liever niet (behalve als de website waar je voor wil schrijven bijvoorbeeld over ‘Chateau Meiland’ schrijft!) en focus je op relevante interesses die er wél toe doen.

Hoe je zo’n sollicitatie mail wél moet opstellen?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
De 5 grootste fouten die ik tegenkwam toen ik een freelance redacteur zocht
Sluiten