Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Solliciteren 1 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

7x inspiratie voor een outfit waarmee jij je droombaan scoort

Whoehoe! Van alle brieven op de torenhoge stapel is jouw motivatiebrief er uitgesprongen en ben je uitgenodigd op sollicitatiegesprek. Je appt je beste vrienden, danst je vreugdedansje en popt de champagne. Maar dan… panic at the disco. Wat doe je aan? Want daar wil je natuurlijk ook opvallen tussen de andere kandidaten. Geen zorgen, wij helpen je met onze sollicitatie kleding tips.  

Wat je aandoet naar een sollicitatiegesprek is afhankelijk van waar je solliciteert. Solliciteer je bij een bank? Dan kun je het best in een pantalon of rok met mooie blouse verschijnen. Maar ga je op gesprek bij een modebedrijf, dan mag het best wat gewaagder. Je wilt natuurlijk wel even laten zien dat je op de hoogte bent van de toekomstige fashiontrends.

Doe onderzoek naar het bedrijf

Belangrijk is om van tevoren onderzoek te doen naar het bedrijf waar je solliciteert. Kom alvast wat te weten over de bedrijfscultuur. Misschien ken je iemand die er ook werkt en kun je daaraan vragen wat gebruikelijk is. Maakt het bedrijf video’s? Bingo! Daar kun je vaak al goed uithalen hoe de werknemers erbij lopen.

Sollicitatie kleding tips

Ook wij – de redactie van WorkJuice – hebben allemaal een keer gesolliciteerd om deze teksten voor je te mogen schrijven. Daarom delen we naast kledingtips, ook wat wij zelf zouden dragen op een sollicitatiegesprek. Zo heb je er meteen een beeld bij.

sollicitatie outfit van Emma sollicitatie outfit van Rosa

Een mooie blouse

Een mooie blouse is always a good idea. Combineer ‘m met een goed zittende jeans in een mooie wassing. Dat wil zeggen: geen vlekkerige jeans, maar een geheel blauwe of zwarte denim kleur naar keuze. Dat staat een stuk netter. Met de blouse kun je losgaan: van een leuke print tot een kleur die je mooi vindt en van getailleerd tot wat oversized.

sollicitatie kleding van Sharon

Suit up

Een zwart pak of kokerrok met witte blouse en naaldhakken is allang niet meer per se de norm. Tenzij dat de stijl van het bedrijf is, dan wel. Maar anno 2018 mag je bij de meeste formele bedrijven wel wat van het klassieke afwijken. Kies daarom voor een stylish pak als je bij een wat formeler bedrijf solliciteert. Ga voor een met print of eentje in een mooie kleur. Zo zie je er super chique en netjes uit, maar is het niet stijf. Power woman it is!

kleding sollicitatie van Ariela sollicitatie kleding van Tessa

Een pantalon

Net als de blouse, is ook een pantalon altijd goed. Ga voor een effen kleur of doe er juist een wat speelser shirt of blouse op, wat maar bij je past. Of ga juist voor een pantalon met print en doe er een basic shirt op. Want ja, ook de broek mag best een kek printje hebben als je bij een wat informeler bedrijf solliciteert.

kleding sollicitatie van Lisanne

Jurk of jumpsuit (in het zwart!)

Dit is een beetje tegenstrijdig misschien, maar toch zetten we ‘m tussen de sollicitatie kleding tips. Zwart staat namelijk heel chique zonder dat het te saai wordt. En ook dat laat een goede indruk achter. Doe er mooie accessoires bij aan en boots of sneakers om het te down dressen. Let er wel op dat het decolleté niet te diep is en je jurk niet te kort. Bij twijfel: altijd knielengte.

sollicitatie kleding van Mathilda

Ga voor kleur

De combi zwart/wit is een gouden klassieker, maar je valt er niet bepaald in op. Ga daarom liever voor een mooie, felle kleur die je goed staat. Als je een kleur draagt waarvan je weet dat het je goed doet, voel je je goed en straal je dat ook uit. En zelfverzekerdheid is meer dan welkom tijdens dat gesprek. Wil je toch graag de zwart-wit combi aan? Draag er dan fel gekleurde schoenen of een gekleurd tasje bij, zodat je niet te anoniem bent.

sollicitatie kleding Ashja

Kies de juiste balans

Het is belangrijk om balans te vinden in je outfit. Een T-shirt oogt al snel als ‘simpel’, maar met de juiste broek heb je dit imago zo van de baan geveegd. Ook leuk: een mooie blazer op een jeans. Combineer dus speels met chique: dat is vaak een goed idee.

Sterre

Cliché, maar waar

De allerbelangrijkste vuistregel is en blijft: draag iets waar jij je lekker in voelt. Doe aan waar jij blij van wordt, want daar voel je je zeker in. En dat is belangrijk. Trek geen hakken aan als je dat nooit draagt, want dat loopje van een pasgeboren kalfje geeft niet echt een goede indruk. Kies daarom voor wat bij je past. En past de kleding cultuur van het bedrijf totaal niet bij je? Dan is het misschien gewoon niet het juiste bedrijf voor jou. Je moet je wellicht wat aanpassen, maar niet compleet laten veranderen. Just so you know.

Foto’s gemaakt door Emma Bering.

Dit vind je misschien ook interessant

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
7x inspiratie voor een outfit waarmee jij je droombaan scoort
Sluiten