Sterre Radstaak
Sterre Radstaak Solliciteren 24 nov 2018

Screenen werkgevers je social media echt bij een sollicitatie en mag dit wel?

Social media is hartstikke leuk. We delen (bijna) alles uit ons leven met vrienden en/of familie. Maar is dit eigenlijk wel slim? Kijken werkgevers naar je socialmediakanalen? En mag je toekomstige werkgever je überhaupt ‘screenen’ op je social media?

Soms is het beter om eerst voor jezelf te bepalen of datgene wat je online wilt zetten ook echt slim is om te posten. Dit is namelijk hoe je toekomstige werkgever naar je social media kijkt.

Social media check

Misschien heb je er weleens van gehoord, het screenen van social media. Oftewel: het scannen van iemands online profiel. Waarom dit wordt gedaan? Zoals een persoon in zijn of haar privéleven is, zal hij/zij ook zijn in het bedrijfsleven. Of je het er nou mee eens bent of niet. Veel werkgevers vinden dit een goede vergelijking. En vaak zit er wel een kern van overeenkomsten in. Sta je op redelijk wat foto’s met veel mensen om je heen? Dan ben je waarschijnlijk sociaal

In principe hoeft een social media check helemaal niet erg te zijn. Maar tegenwoordig is het belangrijk dat zowel werkgever als werknemer zich aan bepaalde regels houden bij zo’n check. Want schending van privacy loert om het hoekje.

Ook interessant: Dé checklist voor een sterk profiel op LinkedIn

Screenen, waarom mag dat niet?

Steeds meer mensen posten online over hun persoonlijke leven. Dit heeft ervoor gezorgd dat steeds meer werkgevers ervoor kiezen om, voordat zij een kandidaat uitnodigen, ook een kijkje te nemen op de social media accounts van deze kandidaat. Anno 2018 wordt het steeds lastiger om je privacy te beschermen.

Wist je al dat een werkgever dit eigenlijk (officieel) helemaal niet mag doen zonder jouw toestemming? Toch doen ze het (bijna) allemaal. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 91% van de werkgevers social media accounts van kandidaten checkt. Willen ze hier vragen over stellen tijdens je sollicitatiegesprek? Dat mag, maar dan moeten ze wel eerlijk toegeven dat ze je social media kanalen hebben bekeken.

Vind je het naar dat je werkgever (of eigenlijk iedereen) dit zomaar kan doen? Dan is er eigenlijk maar één oplossing: scherm je profiel af. Door je account af te schermen, beïnvloed je de informatie die iemand te zien krijgt. Wil je je profiel niet afschermen? Dan kun je je social media ook zo indelen dat alles wat er te zien is, niet ‘schadelijk’ is.

Wees eerlijk en open

Als het goed is heb je niet je allergrootste geheimen online staan. Want eenmaal online kom je er niet meer zo snel vanaf. Als je werkgever een social media check uitvoert, is het van belang dat hij of zij op het gevoel afgaat. Is de eerste indruk van de persoon goed en komt hij of zij betrouwbaar over, dan zit het meestal wel goed.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Screenen werkgevers je social media echt bij een sollicitatie en mag dit wel?
Sluiten