Met deze 10 trucjes geef je veel minder geld uit

Zit jij weleens krap bij kas of pieker je weleens over geld? Je bent niet de enige! Gek eigenlijk dat we daar weinig met elkaar over praten, want het helpt juist om te horen hoe anderen hun geldzaken aanpakken. SNS wil dit taboe doorbreken en deelt 10 fijne tips en tricks om je uitgaven terug te schroeven.

Zoek uit waar je geld naartoe gaat

Een coffee to go, een paar sneakers in de sales, nog even langs die lekkere Thai… relatief kleine uitgaven kunnen samen behoorlijk aantikken. Om geld te besparen, moet je eerst inzichtelijk krijgen waar jij het meest geld aan uitgeeft. Bijna elke bank heeft handige tools die jou helpen om op een makkelijke manier financieel overzicht te krijgen. Een aanrader!

Verspil geen geld aan impulsaankopen

Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, want een impulsaankoop doe je nu eenmaal… precies, impulsief. De enige manier om hier korte metten mee te maken, is dan ook: keiharde training. Hanteer voortaan voor elke aankoop 24 uur bedenktijd. Grote kans dat je die ene mooie jeans niet uit je hoofd kunt zetten en dat die alsnog in je mandje belandt, maar allerlei andere kleine prulletjes zullen de finish waarschijnlijk niet halen!

Neem je eigen mok mee

Gek op coffee to go? De horeca kan wel wat steun gebruiken, dus prima dat je af en toe een lekker bakkie bestelt bij je favoriete tentje. Schaf dat wel een fijne thermo-mok aan, want steeds meer zaken rekenen geven korting als jij je eigen mok meeneemt. Ook nog eens beter voor het milieu!

Ruil je kleren

We hebben allemaal kleren in onze kast die we nooit dragen. Organiseer eens een ruilmiddag met vrienden of vriendinnen en ruil jullie modemissers. One person’s trash, is another person’s treasure! Leuke vintage en tweedehands items kun je makkelijk (ver)kopen op platforms als Vinted en The Next Closet.

Creatief met restjes

Kijk voortaan eerst in je koelkast voordat je boodschappen gaat doen. Neem de restjes als basis voor de inkopen van je nieuwe maaltijd. Scheelt écht: je geeft minder geld uit en het is bovendien een stuk duurzamer dan eten weggooien.

Support your locals

Heb je inzicht gekregen in je uitgavenpatroon en valt het je op dat je veel geld uitgeeft aan boodschappen in de (dure) supermarkt? Dat is vrij eenvoudig te verhelpen. Ga voortaan wat vaker naar de markt. Een vers visje, lekker fruit of bakje noten is daar vaak een stuk goedkoper én je steunt de lokale ondernemers.

Duik in je vaste lasten

Niet de leukste klus, maar wel een aanrader: duik een middagje in je afschriften en noteer je vaste lasten. Dus je energierekening, je telefoonabonnement, je verzekeringen… dat zijn vaak de zaken waar je het meeste geld aan uitgeeft. Als je dit voor het einde van het jaar (nu dus!) doet, kun je overstappen naar voordeligere aanbieders. Via onafhankelijke vergelijkers zoals zorgkiezer.nl (voor je zorgverzekeraar) en gaslicht.nl (voor je energieleverancier) heb je binnen een kwartiertje inzichtelijk wat voor jou de beste keuzes zijn.

Investeer geld in een e-reader

Soms kun je beter je geld steken in een grotere, eenmalige uitgave waar je lang wat aan hebt, dan steeds kleine bedragen uitgeven. Een e-reader is een slimme investering als je graag boeken leest. De moeite waard om eens uit te rekene of je zo meer geld overhoudt!

Jaag op koopjes

Koopjesjagen klinkt misschien een beetje suf, maar het scheelt enorm in je uitgaven als je aanbiedingen in de supermarkt en drogist in de gaten houdt. Zaken als wasmiddel en drankjes koop je op die manier vaak vele malen goedkoper in.

Check die korting!

Wil je iets online bestellen en is het je eerste aankoop in die webwinkel? Grote kans dat als jij je registreert op e site of aanmeldt voor de nieuwsbrief je een korting van wel 10 of 20% op je eerste aankoop krijgt. Of Google gewoon naar het product dat je wil kopen + ‘korting’ of ‘discount’. Grote kans dat je zo het nodige bespaart!

Geïnspireerd om wat aan je uitgavenpatroon te doen? Bij SNS kun je altijd even sparren met een financieel adviseur.

In samenwerking met SNS

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Met deze 10 trucjes geef je veel minder geld uit
Sluiten