Tessa Ham
Tessa Ham Carrière 5 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

5 tips om beter te worden in small talk (ja, echt!)

Verstop jij je ook altijd achter een prullenbak of achter het vriesvak als je een vage bekende tegenkomt op het station of in de buurtsuper? Oké, dat is misschien een beetje overdreven, maar je krijgt de neiging in ieder geval wel. Je bent niet de enige die een hekel heeft aan small talk. Het is een kunst op zich. Maar er is hoop: je kunt er beter in worden.

Praten over koetjes en kalfjes is jammer genoeg wel noodzakelijk. Andere mensen vinden jou daardoor namelijk toegankelijker en vriendelijker. 5 tips om die small talk een beetje onder de knie te krijgen.

Tip 1: Rationaliseer het

Wat is nou eigenlijk het ergste dat er kan gebeuren? Het gesprek valt stil. Dat is echt niet het einde van de wereld. Een ongemakkelijk gesprek betekent niet dat je nu voor altijd met iedereen ongemakkelijke gesprekken gaat voeren.

Introvert? 7 redenen waarom een CEO jou moet aannemen

Tip 2: Stel vragen

De meeste mensen houden ervan over zichzelf te praten, dus stel gerust vragen. Het liefst wel open vragen, zodat het niet een ‘ja/nee’-gesprekje wordt. Zo haal je jezelf uit de spotlight en lukt het misschien beter om het gesprek op gang te houden.

Tip 3: Antwoord zelf uitgebreid

Je kunt natuurlijk geen kruisverhoor afsteken, dus zal je zelf ook wat vragen moeten beantwoorden. Als je alleen ja en nee antwoordt, zal het gesprek snel doodbloeden. Als iemand vraagt hoe het gaat, antwoord dan niet alleen ‘Goed’. Vertel ook waarom het goed gaat. Misschien heb je wel gesport vanochtend, of kon je eindelijk eens wel zitten in de trein.

Tip 4: Gebruik de ARE-methode

Communicatie-expert Carol Fleming bedacht de ARE-methode.

Anchor
Kijk of er iets wat jullie gemeen hebben. Dat hoeft niet per se iets groots te zijn. Het kan zijn dat jullie bijvoorbeeld allebei zwarte koffie drinken.

Reveal
Deel iets persoonlijks met de ander. Als we het voorbeeld nemen over de koffie: “Ik was vorig jaar op Bali en daar dronk ik koffie waarvan de koffiebonen werden uitgepoept door een aap”, of “Ik was laatst in een nieuw koffietentje in de buurt en daar hebben ze echt lekkere koffie’.

Encourage
Moedig ze vervolgens aan om iets persoonlijks over zichzelf te vertellen. “Waar vind jij dat ze de lekkerste koffie schenken?”

Tip 5: Wees lief voor jezelf

Heel veel mensen worstelen met small talk. Dat jij je onhandig of ongemakkelijk voelt, is niets voor om je voor te schamen. Wat mij onwijs heeft geholpen: realiseer je dat jij niet per se het gesprek op gang hoeft te houden. Er nemen twee (of zelfs meer) mensen deel aan dit gesprek.

Meer lezen over ongemakkelijke werksituaties?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
5 tips om beter te worden in small talk (ja, echt!)
Sluiten