3 slechte gewoontes die je dit jaar op werk moet verbreken

De volgende drie gewoontes lijken misschien onbenullig en geen invloed te hebben op je carrière. Maar daar heb je het mis. De woorden die jij uitspreekt – of dat nou on- of offline is – hebben invloed op de manier waarop je baas en je collega’s naar je kijken. Ben jij schuldig aan deze drie slechte gewoontes?

Onzekere woordkeuzes

Sommigen van ons (en ik kan mezelf er ook weleens op betrappen) zeggen dingen als: “Ik weet dat je het druk hebt, maar als het niet te lastig is, heb je dan misschien tijd om even met elkaar te praten?”. Dit is natuurlijk een beetje overdreven, maar je snapt mijn punt. Vooral vrouwen hebben vaak de neiging om zich op een bepaalde manier te gedragen, omdat ze bang zijn ‘agressief’ of ‘bitchy’ genoemd te worden. Toch is het schadelijker als je onzeker en verlegen overkomt als je praat. Je collega’s en baas zullen zich gaan afvragen of je wel in jezelf en je werk gelooft. De volgende keer dat ze een groot project of promotie hebben, zullen ze daarom niet aan jou denken.

Wat je wel kunt doen? Je vragen duidelijk, simpel en direct houden. In plaats van bovenstaande vraag, kun je iets vragen als: “Zullen we deze middag even zitten? We moeten het hebben over X.” Vermijd misschien en sorry, behalve als je het echt meent.

Overal ja op zeggen

We schreven het al eerder, maar we herinneren je er nog een keer aan. Zeg niet op alles ‘ja’. Niet in je persoonlijke leven, maar ook zeker niet op je werk. Natuurlijk zijn er altijd kansen die je met beide handen moet aangrijpen, maar daar hebben we het nu niet over. Als je telkens maar weer taken op je gaat nemen die niet in je takenpakket passen (zoals de nieuwjaarsborrel organiseren, of de koelkast opruimen), dan heb je uiteindelijk niet genoeg tijd om te laten zien wat je écht in huis hebt. Hoe meer je ja antwoordt, hoe meer mensen van je gaan verwachten. De volgende keer dat iemand een taak bij je neerkwakt, zeg dan: “Jammer genoeg heb ik daar momenteel geen tijd voor. Ik moet werken aan X.”

Waarom je moet stoppen met overal maar ja op zeggen

Te enthousiast klinken in je mails

Ik ben een fervent gebruiker van het uitroepteken, omdat ik bang ben dat ik anders wel erg dood en niet enthousiast lijk in mijn mails. Maar de valkuil met uitroeptekens is dat je klinkt als een overenthousiaste hyena die je niet serieus hoeft te nemen. Je baas zou toch ook niet achter elke zin een uitroepteken zetten? Om te veel uitroeptekens te voorkomen kun je het het beste bij punten houden. Uitzonderingen zijn er natuurlijk wel. Bijvoorbeeld als je een collega een compliment stuurt: “Gefeliciteerd met die grote deal!”

Meer lezen over persoonlijke groei?

In 4 weken naar een productiever leven?

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
3 slechte gewoontes die je dit jaar op werk moet verbreken
Sluiten