Onderzoek wijst uit: je collega’s zijn niet blij als je deze eigenschap hebt

Op kantoor zag je jouw collega’s vaker dan je vrienden en familie, en tegenwoordig breng je ook virtueel aardig wat uurtjes via Zoom en Slack met ze door. Het is daarom fijn als je goed met ze op kan schieten, maar dat is niet altijd het geval. Je hebt altijd wel mensen waarmee het niet fantastisch klikt. Komt dat misschien door deze slechte eigenschap?

Een onderzoek toont aan welke eigenschappen je als collega maar beter niet kunt hebben.

Wat is de ergste eigenschap van een collega?

Het bedrijf Comparably onderzocht welke eigenschap mensen het minst graag bij een collega zien. Ze ondervroegen meer dan 20.000 werknemers bij kleine, middelgrote en grote bedrijven. Wat zijn de ergste eigenschappen die co-workers hebben?

Meer dan een kwart (28 procent) gaf aan dat het een ‘negatieve persoonlijkheid’ is. Kortom: als jij altijd zit te zeuren over het werk of over andere collega’s, ben je waarschijnlijk niet iedereens favoriet. Schiet meteen de naam van iemand met wie je werkt in je hoofd als je ‘negatieve persoonlijkheid’ hoort? We’ve got you: 4 type problematische collega’s en hoe je met ze kunt dealen.

Er vlak achter kwam trouwens de eigenschap ‘slechte werkhouding’ (25 procent). ‘Verwaand’ of ‘arrogant’ sluit de top drie af (19 procent). Andere eigenschappen die nog genoemd werden: ‘strijkt met de eer voor andermans werk’ (17 procent) en ‘chaotisch en laat’ (11 procent).

Baan opzeggen

Mannen en vrouwen antwoordden precies hetzelfde als het om slechte eigenschappen van co-workers gaat. Het is wel erg dat een best hoog percentage – 35 procent van de vrouwen en 31 procent van de mannen – eraan denkt om z’n baan op te zeggen vanwege zo’n problematisch iemand.

Zit je in hetzelfde schuitje en zit je er ook aan te denken om te stoppen? Dat is echt niet oké als je het werk wél leuk vindt. Probeer zo min mogelijk interactie met deze persoon te hebben en spreek je collega aan op z’n gedrag als dat niet anders kan. In het ergste geval kan je bij collega’s informeren hoe zij collega X ervaren en gezamenlijk naar je leidinggevende stappen.

Verder lezen?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Onderzoek wijst uit: je collega’s zijn niet blij als je deze eigenschap hebt
Sluiten