Help: zo slecht is een kantoorbaan voor je gezondheid

’s Ochtends eet ik zittend mijn ontbijtje op en vecht ik in de trein voor een zitplek, om vervolgens de hele dag te gaan zitten achter mijn bureau. En dat terwijl zitten het nieuwe roken is… Ik zocht uit hoe erg dat zitten bij een kantoorbaan nou écht is voor je gezondheid. Spoiler: heel erg.

Nederlanders zitten dagelijks gemiddeld bijna negen uur. Dat is best een probleem voor onze gezondheid. Langer dan drie uur zitten heeft al gevolg op je lichaam. “Je bloedvaten werken minder goed, de suikerregulatie wordt slechter en de doorbloeding naar je hersenen neemt af”, vertelt Dick Thijssen, hoogleraar cardiobasculaire fysiologie en inspanning aan het Radboud-umc in Nijmegen.

Eerder doodgaan door zitten

Dat klinkt allemaal al ernstig, maar je schrikt je helemaal kapot als je hoort dat er sterk bewijs is dat mensen die veel zitten, eerder doodgaan. De kans op ziektes zoals diabetes, obesitas, kanker en hartkwalen worden aanzienlijk vergroot. Onderzoek wijst uit dat iedereen die elk uur twee minuten beweegt, 33 procent minder kans heeft om drie jaar eerder te sterven. Elk uur even een glaasje water halen in de keuken dus, ben je ook weer gehydrateerd.

Dit vind je misschien ook interessant: Het is echt niet erg om een 9-tot-5-mentaliteit te hebben

Slecht voor je ogen

Tel daarbij op dat je de hele dag naar een beeldscherm zit te staren. Computerogen zijn geen officiële medische aandoening, maar een kantoorbaan kan je zeker droge, geïrriteerde ogen opleveren. Ook krijgen veel mensen hoofdpijn, worden vermoeid en kunnen zich moeilijker focussen. We knipperen namelijk minder met onze ogen als we naar een laptop of computer kijken.

De 20-20-6 regel kan helpen bij je vermoeide en pijnlijke ogen. Dit houdt in dat je na twintig minuten op een beeldscherm kijken, twintig seconden naar iets kijkt wat op zes meter afstand is. Maar dat is natuurlijker makkelijker gezegd dan gedaan.

Bacteriën

Werk je ook nog eens op een groot, open kantoor? Dan heb je nog meer pech. Het is misschien een stuk gezelliger, maar uit Deens onderzoek blijkt dat mensen die in een open ruimte werken 62 procent meer ziek zijn dan mensen die in gesloten kantoren werken. Je toetsenbord, muis en zelfs je werkplek in het algemeen wemelen namelijk van de bacteriën.

Misschien wist je stiekem al een beetje hoe slecht een kantoorbaan is voor je gezondheid, maar had je even een wake up call nodig. Dus hup, dit is het moment om even dat glaasje water te halen, achter je bureau te gaan staan (als dat mogelijk is) en zeker om niet meer te zeuren als er geen zitplek in de trein is.

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Help: zo slecht is een kantoorbaan voor je gezondheid
Sluiten