Renee Prenger
Renee Prenger Mindset 16 nov 2019

Er een nachtje over slapen? Waarom dit volgens de wetenschap écht werkt

Goed nieuws op de zaterdagochtend. Een nachtje slapen over een lastige beslissing lijkt écht te werken. Amerikaans onderzoek toont aan je brein tijdens je slaap nieuwe informatie sorteert, samenvoegt en opslaat. En dit kan handig zijn als je een keuze moet maken.

Twijfel je of je moet solliciteren voor die ene functie, of heb je een andere lastige beslissing te maken en vind je het lastig om de knoop door te hakken? Dan lijkt een nachtje erover slapen lang niet zo’n slecht idee te zijn. Terwijl je slaapt wordt onnodig achtergrondruis dat in de weg staat van een beslissing weggefilterd.

“Research toont aan dat slaap de informatie herstructureert die het maken van keuzes kan bevorderen”, zegt onderzoekster Kristin Sanders tegen het medium Elemental.

Het onderzoek

Het experiment ging als volgt. Een groep mensen kreeg een scala aan lastige puzzels voorgeschoteld die zij binnen twee minuten moesten proberen op te lossen. Tijdens deze twee minuten werd er een geluidsfragment afgespeeld op de achtergrond. Iedere puzzel kende een ander fragment.

In de nacht werd hun slaap gemonitord en terwijl de proefpersonen van hun nachtrust aan het genieten waren, werden sommige geluidsfragmenten van sommige puzzels opnieuw afgespeeld. Op de tweede dag hadden de kandidaten de kans om de puzzels nogmaals op te lossen binnen hetzelfde tijdsframe.

Wat bleek: de puzzels wiens fragment ’s nachts tijdens de slaap werd afgespeeld, werden beter gemaakt dan de puzzels waar het fragment niet een tweede keer werd afgespeeld. Het brein herhaalt dus recente herinneringen terwijl je slaapt, en dat werkt in je voordeel.

Must read: dit doet slaaptekort met je hersenen

Problemen oplossen terwijl je slaapt? Het kan!

Volgens wetenschappelijk onderzoek is het mogelijk om dit oplossende vermogen van je brein aan te wakkeren. Dit doe je door terwijl je ’s avonds hard aan het nadenken bent over je dilemma ook een geluidsfragment aan te zetten. Dit kan bijvoorbeeld het geluid van de regen zijn.

Hierbij is het belangrijk om ook in de ochtend tijd te reserveren om opnieuw aan je dilemma te denken. Hierdoor kom je direct tot nieuwe inzichten en dus waarschijnlijk tot een oplossing. “Slaap zorgt voor nieuwe oplossingen, omdat je dan niet met twintig andere dingen bezig bent”, zegt Mark Beeman in het artikel. Hij voerde samen met Sanders het onderzoek uit.

Meer lezen over slapen

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Er een nachtje over slapen? Waarom dit volgens de wetenschap écht werkt
Sluiten