Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 20 aug 2019

Nieuwe skill leren? Deze truc gebruikt een circusartiest om niet ontmoedigd te raken

Avi Pryntz-Nadworny weet hoe het is om constant op z’n bek te gaan, weer op te staan, ervan te leren en het riedeltje vervolgens weer opnieuw te doen. En dan bedoelen we niet figuurlijk. Avi is namelijk een circusartiest. In zijn TED Talk deelt hij een tip om niet ontmoedigd te raken bij het leren van een nieuwe skill.

Als circusartiest die onder andere met Cirque du Soleil heeft opgetreden, spendeert Avi veel tijd aan het leren van nieuwe vaardigheden. Een backflip mag dan misschien enkele seconden duren. Het kostte hem 48 uur om uit te vogelen hoe hij ‘m onder de knie moest krijgen.

Truc om door te zetten

Zelfs met zijn jaren aan ervaring, zakt bij Avi ook weleens de moed in zijn schoenen als hij weer een nieuwe stunt probeert te leren. Maar waar de meeste mensen ontmoedigd worden als het niet lukt – zeker als dat fysieke pijn oplevert – heeft Avi een truc bedacht om door te zetten.

Als hij zich ontmoedigd voelt, denkt hij aan alle vaardigheden die voor onszelf nu zo vanzelfsprekend lijken, maar die we toch echt ooit hebben moeten leren. “Het is belangrijk om onszelf te herinneren dat we al zoveel hebben bereikt”, legt Avi uit.

Want dat hebben we. “Hoe knap is het bijvoorbeeld wel niet dat je een e-mail kunt typen zonder naar beneden te kijken om elke toets te vinden”, zegt Avi. En wat dacht je van fietsen? Autorijden? Het gerecht dat je maakt zonder het recept? “Als je erover nadenkt, zijn dit verbazingwekkende dingen die we elke dag als vanzelfsprekend beschouwen.”

Maak een lijst

Zijn truc om door te zetten en die nieuwe skill onder de knie te krijgen, is dan ook om zichzelf te herinneren aan al deze dingen die je inmiddels in je slaap zou kunnen doen. Raak jij ontmoedigd? Maak dan eens een lijst van deze vanzelfsprekende vaardigheden.

Ooit kon je er niets van. Inmiddels weet je niet alleen hoe je ze moet doen, maar ben je er ook nog eens goed in. Maar wel door te oefenen en oefenen, en niet op te geven. Benieuwd geworden naar de hele TED Talk van Avi Pryntz-Nadworny? Bekijk ‘m hieronder:

Meer interessante TED Talks:

In 4 weken naar een productiever leven?

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Nieuwe skill leren? Deze truc gebruikt een circusartiest om niet ontmoedigd te raken
Sluiten