Waarom ik niks liever wil dan presentatrice van het Sinterklaasjournaal zijn

Voor bijna alle kinderen is november dé maand van het jaar: het Sinterklaasjournaal is weer op de buis en de schoen mag weer worden gezet. Maar ook ik als 25-jarige ‘volwassen vrouw’ kan geen genoeg krijgen van de gezelligheid omtrent Sinterklaas – afgezien van de kleurrijke discussies die er worden gevoerd omtrent het woordje roetveeg, regenboog of whatever de teint van onze favoriete Piet ook mag zijn.

Sinterklaas is in mijn ogen een geweldige traditie waar ik jaar na jaar nog steeds lyrisch van word. Ik ben zo iemand die begin augustus al met gespannen vuistjes zit te wachten tot de eerste kruidnoten weer in de Kruidvat liggen, iemand die op haar 25ste nog steeds voor de buis kruipt tijdens de grote intocht van de goedheiligman en iemand die maar wat jaloers is op Dieuwertje Blok, omdat zij de gelukkige is die elk jaar opnieuw het meest prachtige verhaal van Nederland mag presenteren.

Nieuws waar je blij van wordt

Het nieuws volg ik amper, of beter gezegd: niet. Ik voel me er niet blijer door en hou al het negatieve gebrabbel dat in het journaal de orde van de dag vormt liever op afstand. Sommige mensen vinden dat raar: ‘je wilt toch weten wat er speelt op de wereld?’, maar ik voel me er niet veel fijner op als ik het journaal volg of de krant lees.

In tegenstelling tot het Sinterklaasjournaal. Want dit nieuws maakt me instant happy, ondanks de spanning of het allemaal wel of niet goedkomt met de Sint en zijn Pieten voordat het pakjesavond is. Sterker nog, misschien komt het juist wel door die heerlijke spanning, want bij het Sinterklaasjournaal weet je: alles komt goed. Iets waar ik in het gewone leven ook heilig van overtuigd ben.

Een prachtig verhaal dat sinds 2001 elk jaar wordt gepresenteerd en waarbij telkens weer iets nieuws wordt verzonnen om de spanning er wekenlang in te houden. Om vervolgens te eindigen met een fijne avond met je lievelingsmensen.

Terugblikken op het jaar

Elk jaar kijken er weer zo’n één miljoen Nederlanders naar het mooiste journaal van het jaar. Dit jaar trok de eerste aflevering bijna 1,2 miljoen kijkers. Dat zijn 1,2 miljoen families die met spanning zitten te wachten tot de Sint in het land is.

Oftewel; 1,2 miljoen families die op 5 december gezellig met z’n allen in de woonkamer zitten om te kletsen, eten, drinken en hilarische, heftige, mooie, droevige en met name gewoon hele leuke verhalen op te lezen. Families die op deze manier samen een moment nemen om stil te staan bij alle gebeurtenissen van het afgelopen jaar. In dichtvorm, nota bene. Zoals McDonald’s zou zeggen: I’m lovin’ it.

Een feest om terug te blikken

Ondanks alle heisa rondom het onderwerp Sinterklaas is dit iets wat we niet moeten vergeten. Sinterklaasavond is een avond waarop we terugblikken op het afgelopen jaar met een fat ass knipoog. Belangrijk, want het leven serieus nemen doen we allemaal al veel te vaak (bij dat dagelijkse journaal, om maar een voorbeeld te noemen). En dat is meteen wat het Sinterklaasjournaal zo leuk maakt: de grote knipoog waarmee alles wordt gebracht. De knipoog die maakt dat het voor zowel kinderen als volwassenen leuk is om naar te kijken.

Het is gewoon gezellig

Het moge duidelijk zijn: ik ben gek op Sinterklaas en de fijne avonden die het met zich meebrengt. De gezelligheid met familie, vrienden of collega’s, het lekkere eten en de wekenlange excitement en voorpret in de aanloop naar 5 december. Want ja, ook als volwassen mens kan je hier nog helemaal in opgaan. In het kader van de gezelligheid vind ik het dan ook maar wat gezellig dat mijn familie de website Lootjestrekken.nl nog nooit heeft bezocht en old school fysiek bij elkaar komt om een papieren lootje te trekken.

Dieuwertje, als je opstapt…

Al het bovenstaande is precies waarom ik het Sinterklaasjournaal wil presenteren. De gezelligheid, hetgeen waar het journaal naar toewerkt (voor de duidelijkheid: dat is een gezellige pakjesavond) en de happy vibes die het feest wekenlang met zich meebrengt. Dieuwertje, mocht je ooit willen stoppen met de prachtbaan die je hebt, hier zit een meisje dat het meest spannende verhaal van het jaar maar wat graag vertelt.

Must read: Sinterklazen maken veel mee in de weken voor pakjesavond, hulpsint Wouter (75) vertelt de ins en outs

Reageer op artikel:
Waarom ik niks liever wil dan presentatrice van het Sinterklaasjournaal zijn
Sluiten