Tessa Ham
Tessa Ham Geld 27 aug 2019

Met deze simpele truc gaat sparen twee keer zo hard

De meeste mensen kunnen niet goed sparen en omgaan met geld, vindt psycholoog Dan Ariely. Dat hadden wij de beste man uit ervaring ook wel kunnen vertellen. We gaan helemaal los in de sale, gaan drankjes doen in de stad als onze bankrekening dat stiekem niet toelaat en hebben aan het einde van ons salaris nog maand over.

Gelukkig heeft Dan Ariely ook goed nieuws. Er is een truc om twee keer zo hard te sparen!

Experiment naar spaargedrag

Hij kwam daar achter toen hij een experiment in Kenia uitvoerde voor zijn boek ‘Geld en gedrag’. In het experiment werden de Kenianen verdeeld in drie groepen, vertelt hij in een interview met Trouw:

  • Eén groep kreeg wekelijks berichtjes om ze te helpen herinneren dat ze moesten sparen.
  • De tweede groep kreeg een bonus als ze daadwerkelijk hadden gespaard.
  • De derde groep kreeg naast wekelijkse berichtjes een goudkleurige munt mee naar huis. Daarop stonden 24 weken (het aantal weken van het experiment). Zij moesten de munt op een goed zichtbare plek in huis ophangen en het vakje door krassen als ze het bedrag hadden gespaard.

Persoonlijk lijkt die bonus ons een goede motivatie, maar het was toch echt de derde groep die aan het einde van het experiment twee keer meer had gespaard dan de anderen. Dat kwam omdat de munt ten alle tijden zichtbaar, tastbaar én een gespreksonderwerp was.

Truc toepassen om meer te sparen

Hoe pas je deze truc in het dagelijks leven toe? Nou, met de spaarchallenges die wij eerder al maakten bijvoorbeeld. De geld challenges helpen je in 10, 12 of zelfs 52 weken een mooi bedrag zonder al te veel moeite te sparen. Print de challenge uit, hang ‘m op een plek waar je langsloopt, bedenk een doel (zoals die mooie reis) en sparen maar!

Een ander voordeel van wekelijks sparen en er een challenge van te maken, is dat je sparen leuk maakt. Zeker als je het met een vriend(in), partner of familielid doet. Uit onderzoek van de Rabobank blijkt dat 74 procent van de mensen met meer dan 10.000 euro spaargeld sparen leuk vindt.

Meer spaartips

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Met deze simpele truc gaat sparen twee keer zo hard
Sluiten