Tessa Ham
Tessa Ham Side hustle 30 mrt 2020
Leestijd: 4 minuten

Zo zet je in 5 weken een side hustle op en dat kost je een half uur per dag

Als je weleens geld terug hebt gekregen van de Belastingdienst, weet je hoe het voelt om geld bovenop je salaris gestort te krijgen. En zo niet: het voelt goed. Een side hustle, een onderneming naast je (fulltime) baan, klinkt dan ook wel lekker, maar het probleem is natuurlijk dat je het druk hebt. Je wil niet hele avonden aan het werk zijn, zeker niet als de quarantaine straks is opgeheven en je jouw vrienden weer kan zien.

Het goede nieuws is dat je maar dertig minuten per dag hoeft uit te trekken om in vijf weken een side hustle op te zetten. Dit kan je bijvoorbeeld in je lunchpauze doen, aan het einde van je werkdag of een half uurtje na het eten. Waar je ook voor kiest, het laat zien dat je al snel iets tastbaars hebt waarmee je echt aan de slag kan.

De volgende stappen komen uit het boek Side Hustle: From Idea to Income in 27 Days’, geschreven door side hustle guru Chris Guillebeau.

Week 1 en 2: bedenk een idee voor een side hustle

De eerste week draait helemaal om brainstormen. Neem elke dag een half uurtje de tijd om in een notitieboek ideeën toe te voegen aan je lijst. Wees oplettend. Tegen welke problemen en frustraties lopen jij en de mensen om je heen aan? Waar ben jij nou echt goed in? En waar heb jij nou echt veel kennis over?

Vervolgens is het tijd om de beste ideeën te kiezen. Dat doe je door ze te rangschikken en vergelijken op basis van vier criteria: haalbaarheid, winstpotentieel, efficiëntie en je eigen motivatie. Geef bij alle ideeën aan of ze hoog, medium of laag scoren bij de verschillende categorieën.

Moeite?

Probeer je idee dan te veranderen in een daadwerkelijk product of een service. Wat bied je klanten? En hoeveel zal het kosten? Wanneer je aan het einde van week twee echt geen idee hebt bedacht, is het belangrijk de knoop door te hakken. Denk eraan: je kiest dit idee voor de volgende drie weken, niet per se voor de rest van je leven.

Lees ook: Side Hustle: wat is het en waarom is het zo populair?

Week 3 en 4: ontwikkel en lanceer je idee

Als je jouw idee hebt bepaald, weet hoe je dit gaat omzetten in een product of service en je ideale klant hebt bepaald, is het tijd om op papier te zetten hoe je die persoon gaat helpen. Waarom kunnen ze straks niet meer zonder jouw idee leven?

Dit houdt in: een belofte (welk probleem ga je voor ze oplossen), een pitch en een prijs. Probeer dit in één zin samen te vatten. En vergis je niet: je hebt deze zin nodig voordat je verder kan.

Opdelen in behapbare taken

De klus lijkt misschien overweldigend, maar zodra je het hebt verdeeld over de dagen, voelt het veel behapbaarder aan. Op maandag doe je bijvoorbeeld marktonderzoek, op woensdag heb je een lijstje met alles wat je nodig hebt (een website, een Instagram-account bijvoorbeeld). Op vrijdag heb je de hele workflow bepaalt. Oftewel: elke stap die jouw product of service bij de klant brengt.

In week vier is het tijd om je side hustle te lanceren. Je hebt misschien het gevoel dat je er nog niet klaar voor bent, maar de meest succesvolle side huslers zijn gestart voordat ze hun product of service 100 procent perfect hadden. Als je wacht tot jouw aanbieding perfect is, kun je namelijk blijven wachten.

Week 5: verbeteren

Je side hustle is gelanceerd, gefeliciteerd. Waarschijnlijk verwachtte je een complete mislukking of groot succes, maar de waarheid is waarschijnlijk dat het ergens in het midden ligt. Je verwachtte drie klanten, maar je hebt er slechts één. Je wilde 75 euro verdienen, maar verdiende 25 euro.

De belangrijkste beslissing die je deze week moet nemen is of jij zo enthousiast bent van dit idee dat je doorzet. Of dat je weer bij week twee begint en een ander idee uitkiest. Zelfs als je voor die laatste optie kiest, is dit hele proces niet voor niets geweest. Je hebt er ontzettend veel van geleerd.

Niet je baan opzeggen

Als je er altijd al van hebt gedroomd een eigen bedrijf te starten, weet dan dat het ook een side hustle kan zijn. Je hoeft niet per se meteen je baan op te zeggen – dat kan later altijd nog. Een succesvolle business lanceren kost minder tijd dan je misschien denkt. En nu we toch zoveel thuiszitten is dit misschien wel het ideale moment om te beginnen.

Klinkt een side hustle waarmee je extra inkomen genereert je als muziek in de oren? Luister dan ook zeker naar de dagelijkse podcast van Chris ‘Side Hustle School’, te luisteren via iTunes en Spotify.

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Aan de slag

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Zo zet je in 5 weken een side hustle op en dat kost je een half uur per dag
Sluiten