Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Geld 24 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

Hoe je side hustle je kan helpen beter te worden in je baan

Waar vroeger een overduidelijke 9-tot-5 mentaliteit heerste, zijn werktijden nu aan het veranderen. Veel mensen zijn nog niet satisfied als ze om 5 uur richting de fiets, auto of het ov lopen. Handen jeuken om ’s avonds nóg iets te doen en iets extra’s te verdienen. Herkenbaar? Welkom in de wondere wereld van de side hustle.

Het schijnt dat een derde van de Amerikanen naast hun fulltime baan een side hustle beoefenen. In Nederland zijn deze cijfers niet bekend, maar we weten uit eigen ervaring dat een extra zakcentje verdienen naast je daytime job geen uitzondering is.

Om maar een voorbeeld te noemen: één van onze redactieleden verkoopt advocaat, twee redactieleden doen freelance opdrachten in het weekend en ikzelf borduur in de avonduren.

De voordelen van een side hustle

Als jij er ook over nadenkt om naast je baan een side hustle te beginnen, dan ploppen er vast veel doemscenario’s in je hoofd. Wat als het te veel tijd kost? En hoe zit het dan met je work-life balance? We snappen dat je veel beren op de weg kunt zien, maar wij raden aan het het gewoon eens te proberen. Een side hustle kan namelijk ook juist ontzettend veel voordelen opleveren.

Je leert een nieuwe skill

Als jij besluit om iets creatiefs te gaan doen naast je werk, is de kans groot dat je er in het begin helemaal nog niet zo goed in bent. Maar dat is helemaal niet erg: wist je dat het maar 20 uur nodig hebt om een nieuwe skill te leren?

En er is wat ons betreft niets leukers dan iets nieuws leren. Weer even van voor af aan beginnen, om je vervolgens onoverwinnelijk te voelen als je die vaardigheid onder de knie hebt. Als je je vertrouwd voelt met je nieuwe hobby, komt het geluksstofje endorfine vrij. Hierdoor wil je alleen maar méér bezig met je side hustle, wedden?

Je doet iets wat je leuk vindt

Eerlijk is eerlijk: grote kans dat je niet álles van je daytime job leuk vindt. Er komen altijd klusjes bij kijken die je absoluut niet ziet zitten. Maar als je je eigen side hustle kiest, doe je vooral dingen die je écht leuk vindt. Daarmee kan je ’s avonds en in het weekend volledig ontspannen – en dat gaat die gevreesde burn out dan weer tegen.

Lees ook: Zo vind je een side hustle die ook nog eens self-care is

Je leert beter je tijd indelen

Een side hustle naast een normale baan kost tijd. Tijd die normaal gesproken aan andere dingen zou besteden. Door te beginnen met iets nieuws wat tijd en aandacht opslokt, is het belangrijk om je tijd anders in te delen dan dat je normaal gewend was.

Doordat je die tijd opnieuw leert indelen, kan je ook met je normale werk beter plannen. Je leert inzien dat je baas soms bijvoorbeeld onrealistische verwachtingen heeft qua werktijden. Door een side hustle kun je beter inzien wat jouw tijd waard is, en daarmee wordt het indelen van die waardevolle tijd een stuk gemakkelijker.

Je zelfvertrouwen groeit

Toen ik voor het eerst een borduurwerkje verkocht, kon ik wel een gat in de lucht springen. Het is een ontzettend tof gevoel om jouw creaties te verkopen aan mensen die ze écht leuk vinden. Daar krijgt je zelfvertrouwen een echte boost van. Je zelfvertrouwen groeit niet alleen op het gebied van je side hustle, maar in general. Grote kans dat je de dag daarna ook met een goed gevoel op werk zit.

Meer lezen over een side hustle?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Hoe je side hustle je kan helpen beter te worden in je baan
Sluiten